Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Bornholm skal betale 300.000 kr. for svigt af teenager

Østre Landsret tilkender ung kvinde 300.000 kr. for svigt i teenageårene. Dermed omgøres byretsdom.
19. FEB 2021 10.39

BORNHOLM: En ung kvinde blev svigtet af det offentlige, da hun som teenager voksede op under meget dårlige forhold på Bornholm. Østre Landsret har fredag dømt Bornholms Regionskommune til at betale kvinden en godtgørelse på 300.000 kr.

Tidligere blev regionskommunen frifundet i byretten. Tre dommere i byretten kom i 2019 frem til, at kommunen flere gange havde sørget for, at familien blev genhuset. Desuden kom en familiebehandler jævnligt på besøg, også uanmeldt.

Selvom kommunen altså ifølge byretten havde handlet relevant, slog dommerne også fast, at pigen i hjemmet blev udsat for umenneskelig og nedværdigende behandling.

Umenneskelig behandling

Sagen er ekstraordinær, og Institut for Menneskerettigheder gik ind i den med påstand om, at et forbud mod umenneskelig og krænkende behandling var blevet overtrådt.

Pigen blev svigtet i perioden fra 2012 til 2016, da hun var 12-16 år, har hendes advokat og instituttet sagt.

Hun og hendes søskende måtte ofte tigge om mad, strøm og varme i hjemmet var jævnligt afbrudt, og forholdene i hjemmet var uhygiejniske. Moren introducerede sin 12-årige datter til hash og alkohol, og pigen havde meget fravær fra skolen.

Teenageren var ikke udsat for seksuelle overgreb eller vold i hjemmet.

Under retssagen har KL bakket op om Bornholms Regionskommune.

Ritzau