DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Borgmestre venter på afklaring om Sjælsmark
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Borgmestre venter på afklaring om Sjælsmark

Børnefamilierne på Sjælsmark skal flytte, og regeringen skal inden nytår beslutte hvorhen. Hverken kommuner eller støttepartier ved, hvor familierne ender.

HØRSHOLM / ALLERØD / LEJRE: Mistrivsel, risiko for psykiske lidelser, nedsat appetit, PTSD-symptomer og søvnproblemer. Det er blot nogle af de udfordringer, som Røde Kors i en rapport har peget på, at børn og unge på asylcenteret Udrejsecenter Sjælsmark i Nordsjælland kæmper med.

I november besluttede regeringen og støttepartierne - De Radikale, SF og Enhedslisten - at børnefamilierne på Sjælsmark senest i april 2020 skal forlade stedet for at flytte ind i et nyt udrejsecenter. Men hvor de skal flytte hen, er endnu uvist.

Regeringen har forpligtet sig til at præsentere en konkret placering senest i december. Spørger man Morten Slotved (K), som er borgmester i Hørsholm, hvor centret hører under, bliver det ikke inden for hans kommunegrænse.

- Vi har ikke nogle lokationer. Kigger man på det med nærhed, som mange taler meget om, så er det, fordi børnene går i skole. Størstedelen går i Røde Kors-skolen, så den må man flytte med, lyder det.

50 børnefamilier fra Sjælsmark har sendt et åbent brev til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og statsminister Mette Frederiksen (S). Heri udtrykker de håb om, at det nye center vil ligge i nærheden af børnenes skoler og venner, så de ikke mister deres netværk.

Allerød-borgmester: Nej tak
Morten Slotved mødtes den 19. september med Mattias Tesfaye (S) og borgmesteren i Allerød, Karsten Längerich (V), på modtagecenteret Sandholm.

Sandholm er placeret i Allerød Kommune og ligger ikke mere end godt to kilometer fra Sjælsmark. Karsten Längerich ved endnu ikke, hvor beslutningen lander, men står det til ham, er Sandholm ikke en mulighed.

- Et lokalsamfund bør ikke belastes af hele to centre. Danmark er et stort land, og opgaverne bør fordeles anderledes. Det ville være en ualmindeligt dårlig idé at få børnefamilierne til Sandholm. Mit argument er, at det er en rigtig dårlig idé at have et ind- og udrejsecenter så tæt på hinanden. Et ind- og udrejsecenter er nemlig to vidt forskellige ting, siger han.

- Alle kan gå frit ud af Sandholm, som de vil. Når vi taler udrejsecenter, så har beboerne ikke lovligt opholdsgrundlag og skal ud af landet.

Borgmesteren mener ikke, at de to grupper bør bo tæt på hinanden, og det har han også talt med ministeren om, fortæller han.

Karsten Längerich forventer at blive kontaktet af ministeren, hvis der skal ske ændringer på Center Sandholm. Det samme gør Carsten Rasmussen (S), som er borgmester i Lejre.

Bekymring i Lejre
Lejre er værtskommune for hjemrejsecenteret Center Avnstrup, og her har man selv henvendt sig til regeringen, da rygterne begyndte at svirre, og Center Avnstrup blev nævnt som en mulighed.

- Jeg går ud fra, at vi i god tid får en pæn henvendelse, hvis vi bliver inddraget. Vi har aldrig haft udfordringer som sådan på Avnstrup, så på den måde kan vi ikke sige, at vi ikke kan tage imod. Men der skal være et konkret bud på, hvad det indebærer.

- Det er et spørgsmål om klientel, og så er jeg da også bekymret for, hvilken sagsbyrde der kommer med, siger han.

Det er planen, at Mattias Tesfaye vil offentliggøre, hvor familierne skal flytte hen, inden juleferien. Først skal aftalepartierne dog orienteres om, hvad ministeren har besluttet, og det er ifølge Ritzaus oplysninger planen, at det skal ske ved et møde med ministeren sidst på ugen.

Ritzau