dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Bekymrede ældre er bange for at misse vaccine
For mange ældre går der mange bekymringer forud, før de når frem til at få vaccinen. Her i Brovst Hallen i Jammerbugt Kommune.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Bekymrede ældre er bange for at misse vaccine

Ældre Sagen opfordrer kommuner til at tjekke, om hjemmehjælpsmodtagere har brug for hjælp.

Mens det var forholdsvis simpelt at organisere vaccination på landets plejehjem, giver det anderledes problemer for de hjemmeboende ældre, som modtager både personlig og praktisk hjælp, som lige nu er i gang med at blive vaccineret.

For mange af dem kan det være en næsten uoverkommelig opgave selv at skulle bestille en tid til vaccine, hvadenten det er på nettet, hvor mange ikke kan finde ledige tider, når det lykkes at logge på, eller på telefon, hvor køerne kan være lange.

Et eksempel er 80-årige Inger Kristjansen fra Odense, som til Fyens Stiftstidende fortæller, hvordan hun grædende måtte se sin vaccination gå i vasken, da en taxi kørte uden hende, fordi hun ikke kunne komme ind i den. Forud var gået flere dages arbejde og bekymringer med at finde ud af, hvem der skulle hjælpe, og på at komme igennem på telefoner.

Opgave for kommunerne

Inger Kristjansen er langt fra den eneste ældre i den såkaldte vaccinationsgruppe 2, som har problemer, fortæller Ældre Sagen.

- Folk er dybt afhængige af den vaccine. Vi oplever, at folk er frustrerede og stressede, fortæller seniorkonsulent Rikke Hamfeldt til DK Nyt.

Ældre Sagen ærgrer sig over, at kommunerne ikke fra starten har fået til opgave at arrangere vaccinationerne for de ældre i gruppe 2. Tidligere på ugen sendte direktør Bjarne Hastrup et brev til Sundhedsstyrelsen, hvor han opfordrede til at give kommunerne opgaven.

"Alle kommuner skal påtage sig ansvaret med at hjælpe alle de borgere, de leverer hjemmehjælpsydelser til. Der skal tages personligt kontakt til hver enkelt, så der bliver bestilt tid og eventuel kørsel. Det burde være muligt, fordi kommunerne i forvejen er i kontakt via hjemmeplejen," skrev han og fortsatte:

"Det er ikke godt nok. Og det værste er, at det får frustrationerne til at nå nye højder og får folk til helt at opgive."

Håndteres forskelligt

Sundhedsstyrelsen har endnu ikke svaret på brevet, fortæller Rikke Hamfeldt. Men Ældre Sagen håber, at kommunerne selv vil prioritere opgaven.  

- Vi oplever, at der er forskel på, hvordan kommunerne håndterer opgaven. Nogle borgere er blevet ringet op af hjemmeplejen eller spurgt under besøg, om de vil vaccineres, og om de selv kan komme frem. De er virkelig blevet taget godt ved hånden. Andre steder kan vi fornemme, at de ældre føler sig ladt meget alene med at finde ud af det hele, fortæller hun.

De seneste dage har det vist sig, at Danmark i nogle uger får færre vacciner end lovet, og at flere af de ældre derfor må vente længere tid på at blive vaccineret. Den ekstra ventetid kan måske udnyttes af kommunerne til at få fat i flere borgere og tilbyde dem hjælp, siger Rikke Hamfeldt.

- Vi er med på, at mange kommuner har gjort en kæmpeindsats, og vi kan kun opfordre til, at også de sidste kommuner spørger de ældre, som de i forvejen har tæt kontakt med, om de har brug for hjælp, siger hun.

Næste uge

Borgere i vaccinationsgruppe 2 forventes alle at have fået første stik i løbet af næste uge (uge 4) og at have fået andet stik senest i uge 7, fremgår det af Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender, som er opdateret onsdag d. 20. januar og kan ses her

De fleste beboere i plejeboliger har fået første stik og ventes at være færdigvaccineret i uge 6.

De første af de resterende ældre over 85 år, som er i gruppe 3, skulle have haft første stik i denne uge, men det bliver først fra næste uge. De ventes at være færdigvaccinerede i uge 11. 

De 12 vaccinationsgrupper

 1. Personer som bor i plejebolig mv.
 2. Personer fra 65 år og opefter, som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp.
 3. Personer fra 85 år og opefter.
 4. Personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion.
 5. Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19.
 6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb ved covid-19 eller pårørende, som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson.
 7. Personer på 80-84 år.
 8. Personer på 75-79 år.
 9. Personer på 65-74 år.
 10. Personer på under 65 år, som har tilstande og sygdomme, som medfører øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19.
 11. Personale, der varetager øvrige samfundskritiske funktioner.
 12. Øvrig befolkning 16-64 år, fx segmenteret efter alder.