dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Aalborg Kommune melder sager fra kostskole til politiet

31 tidligere kostskoleelever har fortalt om voldtægter og ydmygelser på Gravenshoved Kostskole.
12. OKT 2021 13.55

AALBORG: Aalborg Kommune har tirsdag indgivet en anmeldelse til Syd- og Sønderjyllands Politi om voldtægt, afstraffelser og psykisk vold, der skal have fundet sted på Gravenshoved Kostskole.

Det bekræfter skolerådmand Jan Nymark Thaysen (V). Også politiet bekræfter at have modtaget anmeldelsen.

- Anmeldelsen bliver efterforsket, og vi har pt. ikke yderligere, lyder det i et skriftligt svar.

Kostskolen var ejet og drevet af Aalborg Kommune og Aalborg Amt frem til 1992, hvor den lukkede. Skolen, der lå i Christiansfeld, var ifølge TV2 Nord hovedsageligt hjem for børn fra Aalborg.

I alt 31 af kostskolens tidligere elever er gået til Aalborg Kommune med deres historier om deres tid på kostskolen, skriver TV 2 Nord.

Voldtægter, ydmygelser og indespærring

Deres udsagn var ifølge Jan Nymark Thaysen så alvorlige, at kommunen besluttede at melde sagen til Syd- og Sønderjyllands Politi. 

Ifølge TV2 Nord lyder vidneudsagnene på, at der blandt andet foregik voldtægter, ydmygelser, vold og indespærring sted på kostskolen.

Henning G. Jensen, der dengang var rådmand for Socialforvaltningen i Aalborg Kommune, siger til TV 2 Nord, at han aldrig har hørt om klager fra eleverne på Gravenshoved Kostskole. Ifølge ham havde kommunen dengang gode erfaringer med skolen.

Tilsvarende sag i Gilleleje

Sagen fra Gravenshoved er ikke den eneste, der omhandler krænkelser på kostskoler i Danmark. I slutningen af september kom det frem, at 18 tidligere kostskoleelever fra Havregården i Gilleleje kræver en erstatning fra staten. De kræver i alt 5,4 mio. kr. - svarende til 300.000 kr. per tidligere elev.

Kravet kommer, fordi der i årevis var problemer med stoffer, fysisk og psykisk vold og seksuelle overgreb mellem eleverne.

11. oktober i år fik 28 mænd, der boede på børnehjemmet Godhavn, tilkendt godtgørelse af staten. De fik hver 300.000 kr., fordi de var blevet udsat for misrøgt på børnehjemmet i 1960'erne.

Ritzau