Aalborg Kommune melder sager fra kostskole til politiet

31 tidligere kostskoleelever har fortalt om voldtægter og ydmygelser på Gravenshoved Kostskole.
12. OKT 2021 13.55

AALBORG: Aalborg Kommune har tirsdag indgivet en anmeldelse til Syd- og Sønderjyllands Politi om voldtægt, afstraffelser og psykisk vold, der skal have fundet sted på Gravenshoved Kostskole.

Det bekræfter skolerådmand Jan Nymark Thaysen (V). Også politiet bekræfter at have modtaget anmeldelsen.

- Anmeldelsen bliver efterforsket, og vi har pt. ikke yderligere, lyder det i et skriftligt svar.

Kostskolen var ejet og drevet af Aalborg Kommune og Aalborg Amt frem til 1992, hvor den lukkede. Skolen, der lå i Christiansfeld, var ifølge TV2 Nord hovedsageligt hjem for børn fra Aalborg.

I alt 31 af kostskolens tidligere elever er gået til Aalborg Kommune med deres historier om deres tid på kostskolen, skriver TV 2 Nord.

Voldtægter, ydmygelser og indespærring

Deres udsagn var ifølge Jan Nymark Thaysen så alvorlige, at kommunen besluttede at melde sagen til Syd- og Sønderjyllands Politi. 

Ifølge TV2 Nord lyder vidneudsagnene på, at der blandt andet foregik voldtægter, ydmygelser, vold og indespærring sted på kostskolen.

Henning G. Jensen, der dengang var rådmand for Socialforvaltningen i Aalborg Kommune, siger til TV 2 Nord, at han aldrig har hørt om klager fra eleverne på Gravenshoved Kostskole. Ifølge ham havde kommunen dengang gode erfaringer med skolen.

Tilsvarende sag i Gilleleje

Sagen fra Gravenshoved er ikke den eneste, der omhandler krænkelser på kostskoler i Danmark. I slutningen af september kom det frem, at 18 tidligere kostskoleelever fra Havregården i Gilleleje kræver en erstatning fra staten. De kræver i alt 5,4 mio. kr. - svarende til 300.000 kr. per tidligere elev.

Kravet kommer, fordi der i årevis var problemer med stoffer, fysisk og psykisk vold og seksuelle overgreb mellem eleverne.

11. oktober i år fik 28 mænd, der boede på børnehjemmet Godhavn, tilkendt godtgørelse af staten. De fik hver 300.000 kr., fordi de var blevet udsat for misrøgt på børnehjemmet i 1960'erne.

Ritzau