Løkke vil lukke regionsråd men regioner overlever som enheder

Onsdag vil regeringen foreslå at nedlægge de fem regionsråd, erfarer flere medier. Borgmestre og udvalgsformænd repræsenteres i sundhedsfællesskaber.
15. JAN 2019 16.56

Efter flere måneders spekulationer og intern uro i Venstre ser det nu ud til, at de fem regionsråd, der driver sygehusene, skal lade livet, hvis det står til regeringen. Regionerne skal opretholdes, men kun som administrative enheder uden det folkevalgte element.

Det erfarer flere medier fra centrale kilder forud for udspillet til en ny sundhedsreform. Det præsenteres onsdag kl. 10, hvor der er indkaldt til pressemøde i Statsministeriet med deltagelse af hele seks ministre.

Udspillet til en sundhedsreform har fået titlen 'Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder', og det præsenteres af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), finansminister Kristian Jensen (V), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), børne- og socialminister Mai Mercado (K), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), og innovationsminister Sophie Løhde (V).

Det står endnu ikke klart, hvornår regeringen vil nedlægge regionsrådene med i alt 205 folkevalgte politikere, som er valgt for fire år ad gangen. Regionsrådende blev oprettet for 12 år siden, og der var senest valg til dem i efteråret 2017.

Ingen direkte folkevalgte
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) løftede lidt af sløret for udspillet på et gruppemøde i Venstre tirsdag. I stedet for regionsrådene skal der oprettes de 21 sundhedsfællesskaber, som Løkke introducerede i sin åbningstale i oktober sidste år.

Sundhedsfællesskaberne skal bygges op omkring de nuværende akutsygehuse, og formålet med dem er at få sygehus, egen læge og kommunerne til at arbejde bedre sammen. Det skal gøre, at der bliver taget bedre hånd om patienten, når vedkommende er blevet udskrevet.

Sundhedsfællesskaberne skal ledes politisk af borgmestre og formænd for sundhedsudvalgene i de kommuner, hvert fællesskab omfatter. Der vil også være repræsentanter for sygehusene og de praktiserende læger, men altså ikke direkte folkevalgte repræsentanter.

Fællesskaberne er tænkt som en sammenslutning af op mod fem kommuner, har statsministeren tidligere forklaret. Ifølge TV2 skal der en politisk udpeget bestyrelse under Sundhedsministeriet holde styr på sundhedsvæsenets økonomi og fem sundhedsforvaltninger, som skal stå for driften af sygehusene og akutberedskabet.

Geografien vil være som de fem nuværende regioner, og de skal have hovedsæde samme steder.

Ritzau / mk

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt