Trods ihærdig indsats: Flere ryger
Foto: Linda Kastrup, Ritzau Scanpix

Trods ihærdig indsats: Flere ryger

For første gang i 20 år er andelen af danskere, der ryger, steget, selvom kommuner har sørget for røgfri arbejdstid, tetris og gratis rygestopmedicin.
4. JAN 2019 11.30

På trods af både statslige, regionale og kommunale tiltag mod rygning, er der for første gang i to årtier en signifikant stigning i andelen af danskere, der ryger. Det viser den årlige undersøgelse af rygevaner blandt 5.017 danskere, som Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen står bag.

21,1 pct. af befolkningen røg i 2016, men sidste år steg andelen til 23,1 pct. Det svarer til en vækst på 9,5 pct. på to år. Undersøgelsen viser også, at flere borgere bliver opfordret til et rygestop af enten kommunen, tandlæge, læge eller på hospitalet.

Sundhedsstyrelsen har dog stadig en opfordring, for det er ikke nok, at kommunerne bare opfordrer borgere til rygestop. Det skal nemlig gå hånd i hånd med flere direkte henvisninger til et rygestoptilbud. Hvis færre danskere skal ryge i fremtiden, er der således brug for flere effektive rygestoptilbud, regler og rammer, der gør det sværere at begynde at ryge, lyder det.

- Cirka 635.000 personer, der ryger, ønsker at stoppe med at ryge, og vi har alle sammen et ansvar for at sikre, at de ved, hvor de kan få den bedste mulige hjælp, nemlig i kommunerne, siger Niels Sandø, konstitueret enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

De fleste kommuner tilbyder allerede borgere gratis rygestoptilbud og i nogle tilfælde gratis rygestopmedicin. En evaluering af satspuljemidler under Kræftpakke IV har netop vist, at det giver let forbedrede resultater ved udlevering af gratis rygestopmedicin ved rygestopkurser sammenlignet med kurser uden gratis medicin.

Siden 2012 er tallet af kommuner med røgfri arbejdstid ifølge en opgørelse fra Kræftens Bekæmpelse steget til 23, mens seks kommuner er på vej til at have røgfrie medarbejdere i arbejdstiden. De seneste i rækken, der har indført politikken, er Randers og Rebild kommuner med ikrafttræden pr. 1. januar i år.

Samtidig findes der mere alternative rygestopindsatser, hvor eksempelvis Københavns Kommune bruger 125.000 kr. på at få sine medarbejdere til at spille tetris i rygepauserne i stedet for at tænde en cigaret. Tre kommuner har også forsøgt sig med en økonomisk belønning til rygere, der kvitter smøgerne.

eo 

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er baseret på et repræsentativt udsnit af danskerne i forhold til alder, køn, region og uddannelse. I alt har 5.017 danskere deltaget i undersøgelsen. Dataindsamlingen er foretaget af TNS Gallup via deres internetpanel i november 2018.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt