Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Partihoppere mister 30 pct. af personlige stemmetal

Det kan koste dyrt at skifte parti, men der er stor forskel på, om man tager et lille skridt til siden eller springer helt henover midten. Partiskiftere til Alternativet eller Nye Borgerlige kan måske endda få fremgang
27. FEB 2017 10.30
TEMA: KV17

172 byrådsmedlemmer forlod deres parti i valgperioden 2009-2013, og overordnet set faldt partihopperne i unåde hos vælgerne, konkluderer forskerne i bogen 'KV13: Analyser af kommunalvalget i 2013', der udkommer i morgen. I gennemsnit mister de hele 30 pct. af deres personlige stemmetal, og de har dermed kun halvt så stor chance for at blive genvalgt som deres partitro kolleger, skrivr avisen Kommunen.

Særlig de blokhoppere, der tog turen hele vejen henover den politiske midte, fik ifølge forfatterne en vælgerlussing ved KV13. De mistede i gennemsnit 233 personlige stemmer, mens byrådsmedlemmer, der skiftede til et parti indenfor den samme blok, slap med et tab på 112 personlige stemmer i gennemsnit.

Siden 2013 har 135 byrådsmedlemmer skiftet parti eller er blevet løsgængere, og de står derfor overfor en hård kamp for at overbevise vælgerne om, at de skal have en chance mere, skriver avisen Kommunen. For nogle af kandidaterne kan det dog blive en nemmere opgave end for andre - analysen af KV13 viser nemlig at partiskiftere til det relativt nye Liberal Alliance faktisk øgede deres stemmetal og et lignende 'transfervindue' kan være åbent for Alternativet og Nye Borgerlige ved KV17.

 

Læs hele artiklen hos Kommunen.