SKATECITY: Boost til sønderjysk streetkultur

SKATECITY: Boost til sønderjysk streetkultur

Danmarks mest tidssvarende skateanlæg - Skatecity - på vej i Haderslev, hvor lokale unge siden 2005 har arbejdet på et kombineret udendørs og indendørs anlæg. Nu bliver det eksempelprojekt
28. JAN 2011 14.00

SKATECITY/HADERSLEV: Med etableringen af SkateCity i Haderslev tager streetkulturen og frem for alt skaterne fat på en ny tidsalder i Danmark. For første gang opføres et kombineret udendørs og indendørs anlæg til skateboard - men anlægget kommer også til at rumme en række andre aktiviteter. Lokale- og Anlægsfonden støtter projektet med 5 mio. kr., oplyser fonden.

Det kommende SkateCity er resultatet af en flok unge skateres visioner i 2005. Siden har de løbende udviklet og udvidet deres ambitioner, så de nu inden længe kommer til at være folkene bag Danmarks mest tidssvarende skateanlæg, der samtidig vil appellere til en række andre idrætsgrene og fritidsaktiviteter.

SkateCity er skabt ud fra tanken om et superbyrum, et projekt der ligger lige der, hvor byrum og idrætsanlæg mødes - og den selvorganiserede byrumsidræt kan dyrkes hele året rundt.

Lokale- og Anlægsfonden har, siden de sønderjyske skatere sendte ansøgningen til fonden for fire år siden, løbende støttet projektets udvikling og kvalificeret det yderligere - indtil det har nået et niveau, hvor det kan tjene som eksempelprojekt for Fonden - og dermed opnå etableringsstøtte.

Skatere, grafitti og multimedieværksted
Den indendørs del af indlægget bliver overdækket af en ny udgave af Iglohallen, som arkitekterne fra CEBRA har tegnet til Lokale- og Anlægsfondens konkurrence om lethaller. I StreetDomen, som den uopvarmede hal i Haderslev kaldes, vil der blive faciliteter til skateboard, rulleskøjter, klatring, freestyle BMX-cykling, streetbasket - samt graffiti og andre kunst og kulturaktiviteter.

I midten af den store lethal etableres et opvarmet område med hang-out sted, hvor publikum kan følge begivenhederne i hallen, udøverne kan slappe af i et cafémiljø, og hvor der også bliver plads til en skatebutik og et multimedieværksted.

Udenfor StreetDomen placeres to aktivitetszoner. En til de 'hårde' aktiviteter som skateboard, rulleskøjter og streetbasket og en zone til de 'bløde' aktiviteter som fx fodbold, discgolf, træklatring samt en scene til musik og optræden. Alle flader i de to udendørs zoner udformes, så de kan 'skates' og dermed understrege SkateCitys udgangspunkt som landets nye superanlæg til skatere.

Om sommeren vil store garageporte i StreetDomen kunne slås op så der kan skates uhindret mellem det udendørs og indendørs anlæg. I alt vil SkateCity i Haderslev koste 22,4 mio. kr. at opføre. Lokale- og Anlægsfonden støtter med 5 mio kr., Haderslev Kommune med 7 mio. kr.

Ikke 'fin på den'
Morten Hansen, formand for SkateCity Haderslev, siger om projektet:

- Vi har i mange år haft en god og stærk skatekultur i Haderslev og Sønderjylland, men har været begrænsede af dårlige faciliteter. Med SkateCity får vi endelig samlet skaterne og beslægtede aktiviteter og kulturer i et fællesskab med et fælles sted. Det vil få en enorm betydning for streetkulturens udvikling, at vi får et anlæg, der er enestående på dansk jord - hvor der er plads til både unge og gamle, elite og nybegyndere. Faktisk er hele projektet tænkt sådan, at både de allerdygtigste og de helt nye brugere finder de små elementer og former i igloen og den udendørs streetpark, som gør SkateCity til deres drømmeland.

Torben Frølich, direktør i Lokale- og Anlægsfonden, siger om projektet:

- SkateCity i Haderslev bliver landets første rigtigt store skateanlæg, der kombinerer muligheder for skatere både indendørs og udendørs. De unge skatere har arbejdet på at etablere anlægget i mange år og har skabt et anlæg, der er et flot bud på, hvordan man kan flytte en udendørs idræt indenfor - uden at gøre den rå street-idræt 'fin på den'. Samtidig bliver der plads til en række andre nye idrætsgrene, og placeringen tæt på de traditionelle idrætsforeninger i Haderslev Idrætscenter er spændende. Den nye og den gamle idrætsfacilitet kan måske påvirke hinanden positivt og gensidigt.

ka

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt