Kultur giver byudvikling et spark

Kultur giver byudvikling et spark

Kultur skaber udvikling og vækst i byer, som folk elsker at bo i og turister valfarter til. Det ved fire østjyske byer, der har inviteret danske og internationale eksperter indenfor kultur og byplanlægning til at give deres bud på fremtidens byudvikling

MIDTJYLLAND: Konferencen, "Danske Byers Potentiale" er den første af sin art og finder sted i Randers den 28. og 29. april.

Kulturministeriet er medarrangør af konferencen, og kulturminister Per Stig Møller (k) siger i den forbindelse:

- Med konferencen 'Danske Byers Potentiale' er der lagt op til en vigtig drøftelse af, hvordan vores byer skal udvikle sig med kulturen i højsædet. Jeg håber derfor, at konferencen vil bidrage som inspiration for byerne, så de fremover i endnu højere grad tænker kulturarv, kunstnerisk udvikling og byplanlægning sammen til glæde for både de nulevende og de kommende generationer.

På konferencen vil eksperter fra hele Europa give deres bud på hvilke nye veje, politikere og embedsmænd kan vælge, når de laver byplanlægning. Flere af eksperterne på konferencen har konkret været med til at løfte byer og områder ind i fremtiden ved hjælp af kulturen.

Som et eksempel på en by, der har brugt kulturen som lokomotiv for byudvikling, fremhæves Bilbao i Spanien. En by, der tidligere var præget af virksomhedslukninger og massearbejdsløshed, men som blomstrede op, fordi politikerne turde tænke utraditionelt. Byen byggede et museum og en metro. Udviklinger vendte, og i dag strømmer folk til fra hele verden:

Det er Henning Jensen Nyhuus (S), borgmester i Randers Kommune, der byder velkommen på konferencen:

- Vi vil mulighederne og ønsker derfor at ruske op i vanetænkningen, så vi skaber vækst og udvikling for borgere og erhvervsliv. Vi håber med denne konference, at embedsmænd og politikere bliver inspirerede og går hjem i kommunerne med nye ideer til, hvordan vi udvikler kommunerne, siger Henning Jensen Nyhuus.

På konferencen er der hentet eksperter fra bl.a. England, Spanien, Sverige, Tyskland og Danmark til at fortælle om, hvordan kultur kan bruges som vækstfremmer. Jan Trøjborg (S), der er formand for Kommunernes Landsforening og borgmester i Horsens Kommune, holder oplæg på konferencen om kulturens betydning for byudvikling:

- Alle kommuner vil gerne skabe en udvikling, der tiltrækker borgere og virksomheder og skaber grobund for vækst og velstand. Så på sin vis vil vi alle det samme. Sagen er bare, at det kan vi kun opnå, hvis vi gør det forskelligt.

- Hver kommune skal finde sin egen vej i samarbejde med lokale kræfter. Kultur kan være med til at give en by et godt image. Og på kulturområdet er der næsten ingen spændetrøjer - så der er rig mulighed for, at hver kommune kan skræddersy sin egen strategi, siger Jan Trøjborg.

Fakta:
Arrangørerne bag konferencen er Kulturministeriet, Region Midtjylland og Kulturregion Østjysk Vækstbånd, der består af Randers, Silkeborg, Viborg og Horsens kommuner.

Konferencen afholdes i Randers.

mou

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt