Efterlønsreform dyr for udkantskommuner

En udfasning af efterlønnen kan blive en økonomisk katastrofe for de i forvejen fattigste kommuner

I Bornholms regionskommune har man regnet på konsekvenserne, hvis regeringens ønsker om en efterlønsreform gennemføres. Hvis bloktilskud og udligningsordning forbliver uændret, så vil regningen lyde på 93,5 millioner kroner om året til kontanthjælp og førtidspension. Det fortæller DR, P1 Business. Regnestykket opererer med, at 40 pct. af efterlønnerne forbliver i job, 40 pct. skal have kontanthjælp og 20 pct. førtidspension.

Når regningen bliver så høj, skyldes det, at Bornholm er ligesom de øvrige øer og det nordlige Jylland har de største procentdele af de 60-64 årige, der går på efterløn. Økonom Michael Svarer bekræfter, at øerne vil blive tabere hvis efterlønnen fjernes.

- Det er svært at se et beskæftigelsespotentiale på øerne, så en efterlønsreform vil komme til at koste de kommuner penge til overførselsindkomster. Hvis man ser på udviklingen omkring de større byer med mange efterlønnere - Aalborg og Frederikshavn - så burde der være potentiale for øget beskæftigelse, der kan give et positivt bidrag til kommunekassen i form af øgede skatteindtægter, siger han til P1 Business.

mou

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt