Ny millionregning til København

Ny millionregning til København

Københavns Kommunes socialforvaltning har gennem en årrække malket staten for penge. Nu skal kommunen betale op mod 55 mio. kr. tilbage
15. DEC 2010 12.52

KØBENHAVN: Det er ikke kun Københavns Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning, der med den såkaldte Farvergade-sag har haft fingrene lidt for dybt nede i den statslige pengekasse. Også kommunens socialforvaltning står nu til at skulle betale et stort millionbeløb tilbage til staten.

- Vi har afsat 50-55 mio. kr. til tilbagebetaling. Det er Socialministeriets skøn, som det ser ud nu, siger Anette Laigaard, administrende direktør i socialforvaltningen til avisen Kommunen.

Ministeriet har rejst krav om tilbagebetaling af for meget udbetalt statslig refusion, efter det kom frem, at der har været store problemer med sagsbehandlingen i sager om særlige ydelser til handicappede børn og unge. Kommunens revision har påvist fejl i op til 70 pct. af sagerne.

Anette Laigaard afviser enhver sammenligning med Farvergade-sagen om mangelfuld aktivering. En sag der betød, at kommunens Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning for nyligt blev pålagt at betale knap 400 mio. kr. tilbage til staten.

- Det er noget fuldstændigt andet. Det her handler om en lovgivning, der er blevet mere og mere juridisk kompleks. Og det betyder, at der er sket mange utilsigtede fejl.

Socialforvaltningen er nu i gang med at identificere og gennemgå alle sager fra 2008 til første halvdel af 2010, hvor der formodes at være begået fejl. Ifølge Anette Laigaard drejer det sig først og fremmest om borgere, der har fået tildelt ydelser, de ikke har været berettiget til. Men der kan også være nogle, der uretmæssigt har fået afslag.

Legalitet
Formanden for Danske Handicaporganisationer, Stig Langvad, er bekymret for, at kommunens fokus i for høj grad kommer til at ligge på sager, hvor kommunen kan stoppe nogle ydelser og derved sparer penge.

- Hvis der har været så store problemer med sagsbehandlingen, så er det svært at forestille sig, at der ikke er folk, der har fået afslag på noget, som de burde have haft. Og det er kommunens pligt også at oplyse de borgere om, at der har været problemer med sagsbehandlingen.

Ifølge Anette Laigaard vil gennemgangen af sagerne kunne komme til at betyde, at kommunen faktisk sparer penge. Også selv om der skal betales et stort millionbeløb tilbage til staten:

- Men det er ikke en spareøvelse. Det handler om legalitet, vi skal følge loven. 

Det endelige krav om tilbagebetaling af refusion forventes at foreligge i løbet af januar. Det kan blive mindre end de 55 mio. kr., kommunen har afsat.

ka

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt