KOMDIR-formand: Vi skal selv passe vores ældre

Om fem-syv år vil kommunerne have så svært ved at skaffe personale til erstatning for de mange, der trækker sig tilbage, at borgerne må indstille sig på selv at passe ældre familiemedlemmer

Gennem årtier har danskerne vænnet sig til, at ældre og børn blev passet af kommunen og pasningen betalt via skatten. De tider er ved at være slut, og frivilligt arbejde må have en renæssance. Men om få år vil det ikke være tilstrækkeligt, mener formanden for de danske kommunaldirektører, Jens Chr. Birch, skriver Jyllands Posten.

- Det er på høje tid, at danskerne forbereder sig på den situation, som vi kommer til at stå i om fem-syv år, når kommunerne ikke længere vil kunne finde arbejdskraft nok på serviceområder som børnepasning, folkeskolen og især i ældreplejen. Den almindelige dansker vil blive nødt til i langt højere grad selv at tage ansvar og hjælpe til i børnehaven, assistere med opgaver ved siden af undervisningen i skolerne og overtage nogle af kommunernes opgaver med at passe de ældre, siger  Jens Chr. Birch, der også er kommunalddirektør i Næstved, til avisen.

Formanden for kommunernes socialchefer, Ole Pass fra Rødovre, er enig. Op mod en trediedel af de kommunalt ansatte ventes at forlade arbejdsmarkedet i løbet af få år. Og dem vil kommmunerne ikke kunne få erstattet.

mou