Dansk velfærd truet

I Danmark er vi bare ikke verdens flittigste og bedste - selvom vi selv tror det. Det truer vores velfærd, frygter overvismand
15. APR 2010 7.13

I løbet af de sidste 10 år er vi gledet fra en 8. plads på rangstigen over verdens rigeste lande til en plads som nr. 12. Vi er ved at blive overhalet indenom af lande som Kina, Indien og Korea og ikke bare med billige varer. Nu er de også med fremme indenfor nytænkning og lækkert design. Områder, hvor vi plejer at være stærke.

Det bekymrer tidligere overvismand og professor i økonomi Torben M. Andersen.

- Vores opfattelse af at vi er blandt verdens dygtigste og flittigste personer, den holder altså ikke mere. Vi kan se, at der er nogen, der får mere ud af det og lægger mere i det, end vi gør, siger Torben M. Andersen til DR Nyheder.

 

Problemet er blandt andet, at lønniveauet ligger i den høje ende, og det forudsætter en høj produktivitet, og den har det haltet gevaldigt med lige siden midten af 90'erne. Vækst i produktiviteten kræver bedre uddannelse - og uddannelse er et andet område, hvor vi har tabt terræn, fortæller erhvervsmanden og formanden for Danmarks Vækstråd, Lars Nørby Johansen.

cgt