Dagpengeregler truer kommunalt brandberedskab

KL mener, regeringen må løse problemet med de mange deltidsansatte brandmænd, der forlader beredskabet

Mange deltidsansatte brandmænd har mistet deres hovederhverv som følge af den stigende ledighed. Oveni denne ulykkelige situation må de nu tilmed også forlade deres deltidsjob i de kommunale brandberedskaber, fordi regeringen har ændret reglerne for supplerende dagpenge, skriver KL.

Nu er man kun berettiget til supplerende dagpenge i 30 uger inden for to år. Efter 30 ugers ledighed må de deltidsansatte brandmænd derfor vælge mellem enten at udtræde af brandberedskabet eller at leve af indtægten som brandmand på i størrelsesordenen 50.-75.000 kr. årligt.

Reelt har brandmændene derfor ikke andet valg end at forlade brandberedskabet, så de kan få deres dagpenge. Dermed er de samtidig helt ude af arbejdsmarkedet.

KL kræver nu, at regeringen finder en løsning, så kommunerne kan opretholde et forsvarligt brandberedskab.

- Man kan ikke leve af at være ansat som brandmand på deltid. Og det er hverken praktisk muligt eller økonomisk ansvarligt af kommunerne at ansætte alle brandmænd på fuldtid, siger formanden for KL's Teknik- og Miljøudvalg Jens Stenbæk (V). 

Mange kommuner må i de kommende måneder sige farvel til deltidsansatte brandmænd, der nogen steder udgør kernen i det kommunale beredskab. Det skaber store problemer for os, for så bliver det svært at opretholde et effektivt brandberedskab.

Regeringen barslede sidste år med en analyse af brandmændenesvilkår, men den baserede sig på tal fra dengang, der var fuld beskæftigelse.

Regeringen kan ikke bare sidde med hænderne i skødet, når situationen på arbejdsmarkedet nu er en helt anden.

Én mulig løsning er at ændre dagpengereglerne for denne særlige gruppe ansatte. En anden mulig løsning er at give mulighed for at aflønne brandmændene med et vederlag, som ikke begrænser dagpengeretten. Det afgørende for KL er, at problemet løses nu.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt