Ritualet på Slotspladsen

Et par hundrede danskere er stimlet sammen og venter frysende, mens den ny regering er på besøg hos dronningen. Det er ikke her, der skabes politik, men PET er på plads
23. FEB 2010 11.13

Af Morten Uhrenholdt

Det er et ritual - lidt lige som publikumsopvarmning før en fodboldkamp. Et par hundrede mennesker forsamlet på den kolde slotsplads foran Amalienborg. Indenfor hos dronningen er den nye regering ved at blive præsenteret.

Imens forsøger folk udenfor at holde varmen - de politiske ungdomsorganisationer, VU og KU, ved at råbe og synge slagsange:

'KonSER-er-va-,tive, nye miNIStre, kom,... 'ser-er-va-tive nye ministre kom...!' Og unge venstrefolk istemmer: 'DAN-mark har få-et en borgerlig liberal regering. Igen-igen-igen-igen. DAN-mark har få-et...'

De svinger med flag og skilte i partifarverne. Men selv her i den fodboldagtige småtummel hviler sikkerhedsapparatets skarpe øje på de forsamlede. Og på et tidspunkt må en ung mand, der sammen med en anden holder et ca. to meter langt V-banner sat op på to kosteskafte, hen og hente en myndigt udseende VU'er.

Han går så hen til en venligt udseende mand, der taler med en slags  jysk, næsten tilstræbt, sindighed. 'Her på pladsen vil vi ikke ha' så store ting,' siger den sindige.

Efter lidt snak frem og tilbage går den unge VU'er surt tilbage og får rullet banneret sammen, mens den sindige takker mange gange.

Det var Politiets Efterretningstjeneste, der slog til. Sådan et banner er åbenbart for farligt til at være på Slotspladsen, når en ny regering skal præsenteres.

- Ja, det var PET's overvagtmester, der mener, at man ikke må have et banner her på pladsen. De går virkelig i små sko, hvæser VU'eren.

Lidt derfra står en KU'er i sit stiveste puds og betror et TV-kamera, at han har villet give sin højre arm for at få en regering, der kan slå Helle og Villy. 'Det har vi fået nu', siger han med glød.

Lidt derfra står to ældre kvinder og smiler. Det er turister fra Århus, der er ovre i hovedstaden på en lille ferie.

- Det er jo en historisk begivenhed, så det måtte vi bare ha' med, siger den ene og fornøjer sig over ekstragevinsten, der ikke stod i programmet.

Så bliver der uro blandt de frysende forsamlede. Den ny regering kommer ud gennem porten og stiller sig op bag menneskemuren. Og nu står det lysende klart, hvorfor statsministeren kaldes Lille Lars fra Græsted.

Man kan svagt høre, at han siger noget. Men det er ikke hørligt for andre end de, der står allernærmest. Og man kan slet ikke se Lars Løkke Rasmussen. Det er næsten kun Bertel Haarders krogede, men tilfreds udseende, hoved, der stikker op over menneskemuren.

Pludselig trækker ministerholdet sig tilbage gennem porten og kort tid efter ruller kortegen af ministerbiler ud og bort mod diverse ministerier. De tililende spredes og tilbage står et par politifolk, og garderne med deres bjørneskindshoveder.

En af dem ligner virkelig en lille rødkindet bondedreng fra Jylland. Man kan næsten fornemme på hans ansigtsudtryk, at han står og tænker - 'nå, så har man også prøvet dét'.

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt