Opinion: Vælgere vil granske borgmestres privatøkonomi

Et overvejende flertal af de kommunale vælgere mener, at borgmestre skal offentliggøre private investeringer. Det viser en opinionsundersøgelse for avisen Kommunen
19. FEB 2010 7.00

Af Lærke Cecilie Lindegård, Kommunen
[email protected]kommunen.dk

En byggetilladelse, der behandles lidt hurtigere end sædvanligt. Eller en udbudsrunde på en kommunal opgave, der tilfældigvis ikke bliver til noget. Årsagen kunne være borgmesterens eller kommunaldirektørens privatøkonomiske interesser.

Mens ministre og EU-parlamentarikere skal fremlægge private investeringer på over 50.000 kroner, så er bykongernes privatøkonomi hidtil sluppet for offentlig granskning. Det skal der nu laves om på, mener et stort flertal af borgerne.

Ifølge en opininonsundersøgelser, som analyseinstitutet A&B Analyse har lavet for Kommunen, ønsker 75 procent af danskerne mere åbenhed om de kommunale spidsers økonomi. 17 procent mener, at det hører privatlivet til, mens 8 procent ikke vil tage stilling til det.

Elvin Hansen (S), borgmester i Odder Kommune, er blandt mindretallet af borgmestre, der stritter imod kravet om åbenhed. Han tolker undersøgelsen som befolkningens trang til at kunne snage i de folkevalgtes privatliv.

Søren P. Rasmussen (V), der er borgmester i Lyngby-Taarbæk, er til gengæld mere på linje med borgerne. Han har skrevet sagen på dagsordenen som 'mere åbenhed' til det kommende økonomiudvalgsmøde, der bliver holdt 1. marts. Dog mener han ikke, at der skal være krav om, at politikerne udpensler, hvor høje beløb de har stående i forskellige virksomheder:

- Når det handler om, om jeg har 10.000 eller 100.000, så krydser man for mig en grænse, der går over i en snagen i mit privatliv, som jeg ikke synes er relevant, siger Søren P. Rasmussen og tilføjer, at han også trækker en grænse, når det kommer til blotlæggelser af ægtefællens økonomi.

--BILLEDE2--

Spørgsmålet er: Mener du, at der skal stilles krav til åbenhed om borgmestres private investeringer?

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt