Pulsen mere op i Aalborgs dagpleje

Todages kursus, årlig temadag, aktivitetstaske og inspirerende hjemmeside skal hæve sundhed og arbejdsmiljø

AALBORG: Der er udsigt til en markant forbedret sundhed i Aalborg Kommunes dagpleje her i det nye år. Nu begynder nemlig et projekt, der skal styrken sundheden blandt børn og ansatte i Dagplejen, oplyser kommunen.

Projektet, der er gået i gang 1. januar 2010 og forsætter i tre år, skal
• dels opkvalificere dagplejerne i ergonomi, så de undgår skader og slid,
• dels være en sundhedsfremme indsats, hvor både børn og dagplejere oplever bevægeglæde og en mere fysisk aktiv dagpleje dag.

Og ifølge de to fysioterapeuter, Helle Fuglsang og Annette Toft, bag projektet, så er et stort anlagt sundhedsprojekt rettet mod dagplejen nødvendigt og vigtigt.

- Dagplejerne arbejder alene og hjemme. Det kan gøre det svært at holde fokus på arbejdsmiljø, men det skal man, hvis man vil undgå belastningsskader og slid på kroppen, siger Helle Fuglsang.

- Vi vil bl.a. sætte fokus på børns motoriske udvikling ud fra, at det både styrker børns udvikling samtidig med, at børn med god motorik giver sundere dagplejere, der skal løfte mindre, siger Annette Toft.

Projektet begynder med, at alle medarbejdere i dagplejen får et todages kursus, hvor de får en masse sundhedsfaglig og ergonomisk viden fyldt på.

Desuden præsenteres 'Dagplejens aktivitetstaske'. Den indeholder redskaber til at stimulere barnets motoriske udvikling samt idéer/redskaber til at få pulsen op og røde kinder hos både børn og voksne.

Projektet indebærer desuden en temadag hvert år, og hver legestue vælger en resurseperson, der deltager i erfaringsudveksling.

En hjemmeside vil også målrette sig til forældrene og inspirere til sjove fysiske aktiviteter der hjemme.

Projektet har flere succeskriterier, bl.a.:

  • 90 procent af dagplejen skal deltage 
  • 70 procent skal ændre konkrete arbejdsvaner
  • 50 procent af legestuerne skal arbejde mere med fysiske aktiviteter, når de mødes

- Vi ved godt, at det er et langt sejt træk at ændre arbejdsvaner og gøre folk mere fysisk aktive i hverdagen, men erfaringen fra andre projekter i kommunen er, at når vi får alle med og laver en løbende indsats, så lykkes det - og det er netop grundtanken med det her projekt: Når vi holder gryden i kog, så rykker det, slutter Helle Fuglsang.

Forebyggelsesfonden, hvis overordnede mål er at støtte projekter, der forebygger og forhindrer fysisk og psykisk nedslidning, støtter projektet med 4,1 mio. kr.
Projektet forankres løbende på www.kroppenpaatoppen.dk

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt