Madordning smager godt i Køge

MADORDNINGER: 50 procent økologi, varieret mad, god kvalitet og smag kendetegner den nye madordning i Køge Kommunes daginstitutioner
15. JAN 2010 12.31

KØGE: De fleste børn og forældre er glade for madordningen - og flertallet af børnene kan rigtig godt lide maden. Sådan lyder meldingen, når man spørger lederne af Køges daginstitutioner, der som noget nyt har serveret mad for børnene i denne uge. Det skriver Køge Kommune.

I børnehaven Spiloppen oplevede personalet bl.a. en mor, der var så begejstret, at hun fortalte, at selv hvis madordningen så kostede 500 kr. mere om måneden, ville hun glædeligt betale det. For hendes søn er vild med den mad, der bliver serveret i børnehaven.

Sild kan smage godt

I Idrætsbørnehaven er der en dreng, der ikke kan lide sild. Det fortæller han personalet, da han får nys om, at der bl.a. står sild på menuen. Men pludselig da alle vennerne begynder at smage på de marinerede sild, skal han også lige smage det. Inden måltidet er ovre, har drengen spist en hel rugbrødsmad med sild.

Leder af Idrætsbørnehaven, Jens Ring Christensen, siger:

- Børnene bliver præsenteret både for kendte og nye madvarer igennem madordningen. På den måde sikres det, at der er noget for alle - samtidig med, at frokostmåltidet kan inspirere de kræsne børn til at prøve nye ting.

Børnehaverne er også enige om, at det kræver lidt mere tid fra personalet at anrette og rydde op efter maden, end de brugte på det før madordningen. Madordningen er stadig på sin første uge, og det vil højest sandsynligt tage lidt mere tid, før rutinerne falder helt på plads.

Måltidet som pædagogisk aktivitet
Til gengæld fortæller lederen af Idrætsbørnehaven Jens Ring Christensen, at måltidet er blevet udvidet til at være en mere pædagogisk aktivitet. I og med at børnene sidder længere tid ved bordet, opstår der også mere samtale om den mad, de spiser. Der bliver også stillet en række spørgsmål til maden som fx, hvor kommer silden fra, og kan man selv fange en sild? Spørgsmål som lægger op til, at børnene lærer om sund mad.

Udover at maden i den nye madordning smager godt, handler det også om andre ting. Formanden for Børne- og Ungdomsudvalget Johnna Stark (F) siger:

- Det er vigtigt, at børnene oplever et fællesskab omkring frokostmåltidet og bliver inspireret til at smage nye madvarer - samtidig med at alle børn gennem madordningen er sikret et godt og ernæringsrigtigt frokostmåltid.

- Derudover viser forsøg med skoleelever, at et enkelt sundt frokostmåltid om dagen kan gøre en stor forskel for børnenes energiniveau og sundhed, fortsætter hun.

Køge Kommune følger den nye madordning tæt, og har planlagt en evaluering af ordningen i slutningen af 2010.


Fakta om mad:
18 børnehaver modtager mad fra leverandøren Fru Hansens Kælder
31 integrerede institutioner producerer selv frokostmåltidet
2 skovbørnehaver er ikke omfattet af ordningen

Børnene får 'smør-selv-mad'. Det vil sige, at børnene selv smører rugbrødsmadder ved bordet. Menuen bød på en udvalgt dag på fiskefrikadeller, rugbrød, ærtepuré, gul peberfrugt, gulerødder i stave, marineret sild, hamburgerryg, grov bønnepostej, dild og remoulade.

Børnehaverne i Køge Kommune får 30 kr. om dagen pr. barn til frokostmåltidet alt inklusiv.

Loven om indførelse af madordninger i alle daginstitutioner blev vedtaget af Folketinget i 2008. I Køge Kommune trådte ordningen i kraft 4. januar 2010.

tj

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt