Drop børnehaven eller spis op

DEBAT: - Træk loven tilbage. Alle kan begå en fejl. Det er værre ikke at rette den, skriver Helle Rosdahl Lund, Leder af Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv
13. JAN 2010 14.14

Af Helle Lund

Man skulle ellers tro, at stokkemetoden som motivationsfaktor er afskaffet, men den tog Karen Ellemann, Indenrigsminister op for at få forældre til at 'spise' loven om tvungne madordninger i institutionerne.

Er der noget der har fået bølgerne til at gå højt hos mange forældre, er det netop, at Regeringen og staten skal overtage ens ret til at bestemme og give sine børn, den madpakke med i institutionen, som nogle meget gerne vil. For nogle forældre er det en vigtig del af opdragelsen, madpakken bliver til i fælles skab, og nogle putter små kærlighedserklæringer med i madkassen. Andre forældre ser madpakken som en pligt, man gerne vil af med.

Det må være et frit valg, som vi som forældre kan tage. Vil vi have madpakken eller vil vi finde en institution med et godt køkken?

Staten som opdrager
I TV avisen og TV2 nyhederne den 12. januar kunne vi så se Karen Ellemann ikke bare forsvare loven, men også komme med et fuldstændigt ubrugeligt ultimatum: - Hvis du ikke vil have madordning - drop børnehaven.

Man kan jo sige sig selv, at sådan fungerer verden ikke. Vi har et samfund, hvor mor og far arbejder. Ja, faktisk er erhvervsfrekvensen blandt danske kvinder blandt verdens højeste. Vi har både brug for arbejdsstyrken som for at få børnene ikke bare passet men også givet en god ballast i livet, medens de er i institutionen.

Derfor er Karen Ellemanns retorik ude af realistiske proportioner. Og ikke fremmende for balance mellem arbejde og familieliv.

Et argument for loven var, at familie- arbejdslivs kommissionen havde madordning som et af forslagene til balance. Men kommissionen kan ikke siges at være repræsentativ for de ønsker, de danske børnefamilier har for madordninger eller madpakker. Før man laver en så gennemgribende frihedsberøvende lov kunne man have lavet en brugerundersøgelse hos forældrene i institutionerne.

Et andet af Ministerens argumenter var, at vi ser så mange overvægtige børn i skolen, så derfor skal vi have madordninger. Jeg har endnu ikke set en analyse eller lignende, der peger på en direkte sammenhæng mellem forældres madpakker til børnene og overvægt. Tværtimod. Der har været mange andre undersøgelser om overvægt, der peger på helt andre mere alvorlige udfordringer end at give sine børn en madpakke.

Træk loven tilbage og skab en frugtbar debat

Træk loven tilbage. Alle kan begå en fejl. Det er værre ikke at rette den.

Lad forældrene selv bestemme, hvordan de vil håndtere børneopdragelsen, herunder indlæring om sund mad, det naturlige forhold til, at madlavning og madpakker er en god del af hverdagen, der for mange også giver realistiske forventninger til sund mad. Lad de forældre der gerne vil have madordning vælge en institution, der tilbyder det.

 

Helle Rosdahl Lund, Leder Center for Balance mellem Arbejdsliv og Familieliv

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
DK Job
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt