14 byer udvalgt til forsøgsordning for frie bymidter
Røde Kro i Rødekro, der er en af de 14 udvalgte forsøgsbyer.
Foto: Claus Thorsted, Ritzau Scanpix

32 kommuner meldte sig:
14 byer udvalgt til forsøgsordning for frie bymidter

Ikke bare ti men 14 mindre og mellemstore byer er på tale til at blive sat fri af regler og lovgivning for at finde nye veje til mere liv i bymidten. Se dem her.
13. JUN 2022 12.45

En bred kreds af Folketingets partier er enige om at give flere byer mulighed for at blive del af forsøgsordningen for frie bymidter, oplyser Indenrigsministeriet. Aftalen lød først på ti byer, hvilket er blevet til 14.

Med den politiske aftale ’Mere liv i bymidter og landdistrikter’ afsatte et bredt politisk flertal i november 2021 130 mio. kr. til forsøgsordningen, hvor ti mindre og mellemstore byer skulle få mulighed for at blive sat fri af eksisterende regler og lovgivning for at finde nye veje til mere liv i bymidten.

På baggrund af 32 kommuners interessetilkendegivelser har aftalekredsen valgt at give de følgende 14 byer mulighed for at udforme en endelig ansøgning om at blive del af forsøgsordningen:

Otterup, Assens, Rødekro, Odder, Rønne, Nordborg, Vamdrup, Ikast, Hornslet, Grindsted, Støvring, Sakskøbing, Nykøbing Sjælland og Faaborg. Der er udvalgt byer fra fire af landets fem regioner samt fra Bornholms Regionskommune.

Fra ministeriet forlyder det, at alle 14 byer meget vel kan ende med at komme med i ordningen, hvis ellers de får kvalificeret deres ansøgning - og ikke fravælges på grund af formelle krav. Projektet skal på det mere konkrete plan forløbe fra 2024 til 2029.

 

Velfærdsfunktioner skal med

- Det er en vigtig prioritet for regeringen at få genskabt livet i bymidterne i hele landet, fordi det bidrager til sammenhængskraften i mange lokalsamfund. Derfor er jeg meget glad for byernes store interesse for projektet. Og det er netop som følge af de mange gode projektforslag, at vi har valgt at udvide antallet af kommuner, der nu får mulighed for at ansøge om at blive del af forsøgsordningen, siger indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S)

Bag aftalen står regeringen, Venstre, Socialistisk Folkeparti, De Radikale, Enhedslisten, De Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne.

Det er en forudsætning, at der etableres lokale velfærdsfunktioner som en del af forsøgsordningen. Til forsøgsordningen er der afsat 25 mio. kr. årligt i 2024-2027 til medfinansiering af fornyelse af bymidter og 30 mio. kr. i 2024 til medfinansiering af placering af lokale velfærdsfunktioner i bymidten.

ka