Oddere med fobi for broer får anlagt små stier i Odense
Oddere skal have en hjælpende hånd med at krydse broer, mener Odense Kommune, der bygger små stenstier under broerne. Det skal afholde odderne fra at gå op på vejene, når de vil krydse en bro.
Foto: Erik Jepsen, Ritzau Scanpix

Oddere med fobi for broer får anlagt små stier i Odense

Nogle oddere er bange for at svømme under broer, og det koster dyreliv i trafikken. Odense bygger passager.

ODENSE: Det er skræmmende for en del oddere at svømme under broer, og derfor vælger nogle af dyrene i stedet at krydse broen via vejen. Men den farlige færd koster hvert år mellem 30 og 40 odderliv i trafikken på landsplan, og det vil Odense Kommune gøre noget ved.

Den bygger små passager af store sten under broerne, så odderne kan komme forbi broen uden at skulle svømme eller over en trafikeret vej. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Den første passage er blevet anlagt i Borreby Møllebæk, der grænser op til Assens Kommune, og det er Jane Jegind (V), der er rådmand i By- og Kulturforvaltningen, glad for.

- Vi skal passe godt på vores natur og dyreliv i Odense. Odderen var i mange år truet på Fyn og i resten af Danmark, men den er heldigvis i fremgang igen. Undersøgelser viser, at den er kommet tilbage i vores vandløb, og derfor skal vi naturligvis fortsætte med at passe godt på odderne med tiltag som dette, siger hun.

De nataktive er tænkt ind
Camilla Schmidt Petersen er biolog i Odense Kommune, og ifølge hende bliver odderne fremover tænkt ind i alle projekter, der har med broer og vandløb i Odense at gøre.

- For eksempel tænker vi odderen ind, når vi skal renovere området omkring Dalum Papir. Ligeledes har vi lavet en passage under broen ved Åsum, så odderne ikke skal op på vejen, siger hun.

Oddere er nataktive dyr, der i dagtimerne helst opholder sig på afstand af mennesker. Den svømmer om natten ud og jager fisk som eksempelvis aborrer, ål og karper.

Det er ikke første gang, der bygges for at hjælpe dyrene. I 2008 blev en såkaldt faunabro over Svendborgsundmotorvejen indviet. Prisen for broen, der var særligt tiltænkt den truede hasselmus, lød på 18 mio. kr.

Der har dog ikke været nogen håndfaste beviser på, at den nataktive mus bruger broen til at krydse motorvejen.

Ritzau

Se flere stillinger
Nyhedsbrev