Sex & Samfund dumper kommunernes klamydiaindsats

Flere unge smittes med klamydia, og Sex & Samfund efterlyser bedre indsatser i kommunerne. Se den kommunale top ti her.
5. DEC 2019 14.51

Flere og flere unge får konstateret sexsygdommen klamydia, og 2018 viste sig som endnu et rekordår med 28.208 tilfælde blandt 15-29-årige. Sex & Samfund kalder derfor på bedre indsatser i kommunerne og politisk handling.

Ifølge Sex & Samfund halter det nemlig med samarbejdet mellem regioner og kommuner. Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund, mener, at diskussionen strander, når regningen skal placeres. Det kalder hun kassetænkning og efterlyser flere alternativer for de unge. De unge er nemlig ikke trygge ved at lade sig tjekke. 

- Der er blandt unge et stort behov for alternative muligheder for at blive testet, som møder dem, der hvor de er, siger Lene Stavngaard.

I otte kommuner han man derfor forsøgt sig med hjemmetest, heriblandt København og Frederiksberg, hvor Sex & Samfund har modtaget 5.000 test, der giver en god test-rate blandt de unge mellem 15-29 år.

- Vi ved fra de unge selv, at cirka en femtedel af dem ikke ville være gået til lægen, hvis ikke de havde haft mulighed for at bestille hjemmetesten. Det vidner om, at der blandt unge er et klart behov for et gratis, lettilgængeligt og sikkert tilbud, konkluderer Lene Stavngaard.

Flest tilfælde i Nordjylland
På regionalt plan er der flest tilfælde i Nordjylland, mens kommunen med flest tilfælde findes på Sjælland i Solrød. Nordjylland har 25,9 tilfælde pr. 1.000 unge, mens der i Solrød er 33,2 tilfælde pr. 1.000 unge.

Tallene fra Sex & Samfund viser også, at flere mænd end kvinder rammes. 

I Vejle imødekommer man udfordringen med det nye initiativ UngSex Vejle. Her tilbyder kommunen anonym rådgivning og vejledning omkring krop, køn, sex og prævention for unge, hvor de også kan blive tjekket for kønssygdomme. 

- Det sundhedsprofessionelle personale på stedet kan tage snakken med de unge på de unges præmisser. Både i forhold til seksualitet, seksuel identitet eller den rette prævention, siger leder af sundhedsplejen i Vejle Kommune, Ulla Dupont, til TV Syd.

Samarbejdet er blevet til mellem Vejle og Region Syddanmark for at øge opmærksomheden på unges seksuelle sundhed.

 

Kommuner med flest tilfælde pr. 1.000 15-29-årige:

  • Solrød Kommune: 33,2 tilfælde
  • Halsnæs Kommune: 31,7 tilfælde
  • Kerteminde Kommune: 30,1 tilfælde
  • Frederiksberg Kommune: 29,7 tilfælde
  • Aalborg Kommune: 29,6 tilfælde
  • Kolding Kommune: 29,6 tilfælde
  • Næstved Kommune: 28,7 tilfælde
  • Fredericia Kommune: 28,1 tilfælde
  • Københavns Kommune: 28,0 tilfælde
  • Frederikshavn Kommune: 27,8 tilfælde

Kilder: Sundhedsstyrelsen

Læs mere om Sex & Samfunds kommunale tilbud og finde flere regionale tal her.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt