Sundhedsministeren: Lad svækkede ældre få lov at dø i fred
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

Sundhedsministeren: Lad svækkede ældre få lov at dø i fred

Svækkede ældre skal kunne sige nej tak til genoplivning ved hjertestop via en digital løsning, foreslår sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).
3. DEC 2019 9.37

En ny ordning skal forhindre ufrivillige genoplivningsforsøg af svækkede ældre, hvor hjertet naturligt er holdt op med at slå.

Som reglerne er i dag, skal man være patient i et 'aktuelt behandlingsforløb' for selv at kunne fravælge genoplivning ved hjertestop. Mens raske, men meget svækkede, gamle mennesker ikke alene kan bestemme, om de ved hjertestop ønsker genoplivning eller ej. Det vil sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) lave om på.

- Det handler grundlæggende om retten til vores eget liv og også retten til at få en værdig død. At hjertet holder op med at slå, er jo for mange af os den naturlige afslutning på livet, siger Magnus Heunicke og uddyber:

- Forslaget indebærer, at man, fra man er 18 år gammel, kan registrere sig i en database, hvis man ikke ønsker genoplivning. Men fravalget træder så først i kraft, hvis man senere kommer på plejehjem eller på anden måde er i daglig kontakt med sundheds- eller plejesektoren.

Forslaget fra sundhed- og ældreministeren er afgrænset sådan, fordi dem, der primært er i fokus, er svækkede ældre borgere, der ønsker at dø naturligt, når deres hjerte holder op med at slå.

Ordning skal også støtte medarbejderne
Med en registreringsordning får borgerne selvbestemmelse og en klar ret til at dø naturligt, når hjertet holder op med at slå. Men forslaget skal også understøtte medarbejdernes plejeopgave i den sidste tid.

- Det er også mit ønske at skabe klarhed og retssikkerhed for personalet. Som det er i dag, vil de mange gange stå i et svært dilemma, når en ældre – som de ved ønsker at dø – får hjertestop. Personalet har som udgangspunkt pligt til at forsøge genoplivning, selvom de godt ved, at det her vil være uværdigt, siger Magnus Heunicke.

De registrerede fravalg af genoplivning skal kunne tilgås digitalt af de relevante personalegrupper via de fagsystemer, de bruger til daglig.

Relevante vil være personalet hos vagtcentralen, ambulancereddere, plejepersonalet i kommunerne, sygehuspersonalet og de praktiserende læger, som alle vil blive forpligtet til at efterkomme borgerens fravalg af genoplivning.

MG

Fakta

  • I dag skal man være patient i et 'aktuelt behandlingsforløb' for selv at kunne fravælge genoplivning ved hjertestop. Det er ikke nok, at man er meget gammel og svækket.
  • Er man varigt inhabil (fx har en demenssygdom) inden et hjertestop, kan et behandlingstestamente dog også sikre imod genoplivning i tre specifikke situationer, blandt andet hvis man er 'uafvendeligt døende' (dvs. forventes at dø inden for uger eller dage). Et behandlingstestamente træder dog kun i kraft, når man er blevet varigt inhabil. Det er derfor ikke brugbart for de åndsfriske ældre.
Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt