Patienter savner hjælp til livet efter kræft

Halvdelen af de patienter, der får senfølger efter en kræftsygdom, mener ikke, at de får tilstrækkelig hjælp.
27. NOV 2019 12.04

Det er ikke nødvendigvis problemfrit at overleve en kræftsygdom. For når kræften er fjernet fra kroppen, bliver mange patienter ramt af senfølger som træthed, angst, smerter og føleforstyrrelser.

En stor del af kræftoverleverne - godt halvdelen - svarer i en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at de savner hjælp fra læger og andet sundhedspersonale til de fysiske og psykiske senfølger.

Desuden mener tre ud af fire kræftpatienter ikke, at de er klædt tilstrækkeligt på til at vurdere, hvilke symptomer der kan være tegn på, at der er tilbagefald til kræftsygdommen.

3.153 kræftpatienter har deltaget i undersøgelsen, hvor de vurderer deres kontakt med sundhedsvæsenet - herunder sygehuse, almen praksis og kommunerne - efter behandling for kræft.

Knap 60 pct. af de patienter, der har haft kræft, har senfølger 2,5 år efter diagnosen.

Ud over manglen på hjælp viser undersøgelsen fra Kræftens Bekæmpelse et mindre fald i andelen af patienter, der er særdeles tilfredse med deres opfølgningsforløb. I 2013 blev kræftpatienternes kontrolforløb vurderet som 'særdeles gode' af 60 pct. Siden er tallet faldet til 50 pct.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt