Efter en uge i uvished, er der nu godt nyt til de mange byfester, markeder og festivaler, som ikke vidste, om de var købt eller solgt. Boligminister Kaare Dybvad (S) har nemlig besluttet at undtage festivaler og events fra en ny bekendtgørelse fra Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen.
Den ville have betydet, at arrangører af blandt andet byfester og større julefrokoster skulle hyre en ekstern rådgiver, der til sikkerhedsgodkendelsen skulle lave en plantegning over arrangementet - en såkaldt 'pladsfordelingsplan'.
Noget som ifølge kritikerne kunne løbe op i hundredtusindvis af kroner for større arrangementer.
- Vi har reageret på de henvendelser, vi har fået fra hele landet, med folk der siger, at den her lovgivning er tosset, så vi har besluttet os for at lave den om, siger Kaare Dybvad til DR.
Jubel hos interesseorganisation
Derfor skal de følge de nuværende retningslinjer. At festivaler og events nu bliver undtaget fra bekendtgørelsen, vækker jubel hos Dansk Live, som er en interesseorganisation for festivaler og spillesteder.
- Vi er selvfølgelig glade for, at man kan se, at reglerne rammer helt skævt, når det kommer til festivaler og lignende midlertidige begivenheder, siger Esben Marcher, der er sekretariatschef i Dansk Live.
- Der er i forvejen masser af regler, som vi skal leve op til. Og de regler er ofte meget fortolkningstunge. Derfor er det vigtigt, at hvis der her er tale om en undtagelse, at reglerne så bliver meget specifikke og krystalklare, så der ikke er nogen tvivl om, hvordan de skal forstås, siger han til DR.
Også hos Sammenslutningen af By- & Markedsfester falder nyheden i god jord.
- Det er en fantastisk nyhed. Vi har frygtet det her. Vi har fået så mange opkald, sms'er og mails hver eneste dag fra fester, der var bange for, de skulle lukke ned på grund af de her omkostninger, siger Mogens Lorenzen, der er næstformand for foreningen.
Formålet med reglerne var blandt andet, at sikkerheden skulle godkendes, men selvom reglerne nu droppes, kan man trygt drage mod markeder og festivaler.
- Vi er i god dialog med beredskaber og kommunerne rundt omkring, og der er styr på sikkerheden, siger Mogens Lorenzen til DR.
Nye regler kan koste museer dyrt
Mens nogen glæder sig, frygter andre imidlertid fortsat konsekvenserne af bekendtgørelsen, som ikke er taget af bordet, men gælder fra 1. januar 2020. Det gælder blandt andet landets museer.
ODM’s, Organisationen af Danske Museer, Forvalternetværk har gjort opmærksom på, at direktivet kan blive både bekosteligt og ødelægge incitamentet til selv mindre arrangementer på landets museer.
Ændringen vil uden tvivl komme i vejen for mange museers arrangementer, hvilket ODM agter at gøre opmærksom på i det ansvarlige Boligministerie, skriver DR.
MG
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.