DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Storebælt klimasikrer til fremtiden
Foto: Tom McKenzie

Storebælt klimasikrer til fremtiden

Storebæltsforbindelsen kommer et skridt foran klimaforandringerne med klimasikring for 30 mio. kr.
21. NOV 2019 13.49

100.000 ton granitsten ligger nu klar til at holde havet tilbage og beskytte Storebæltstunnellen mod oversvømmelse. Sund & Bælt har udført en gennemgribende klimasikring på Sprogø og blandt andet også forhøjet digerne.

Storebæltsbroens konstruktion lå på tegnebrættet tilbage i 1980'erne, og siden er der sket store udviklinger i klimaets tilstand og behovene for klimasikring. Derfor er digerne nu højere på store strækninger og klar til højere bølger. 

- Klimaforandringerne fylder markant mere i planlægningen nu end tidligere. Klimaets hastige udvikling er noget, vi tager alvorligt og tager bestik af, så vi kan være på forkant med vores indsats, siger Jan Lyngsø, driftsleder i Sund og Bælt.

Beregninger for de næste 50 år viser, at vandstandene kommer til at stige, og at der kommer flere hændelser som stormflod. Derfor skal anlæggene sikres nu, mener lederen.

Over de næste år sikres jernbanestrækningerne ved Halsskov og Nyborg også. 

Fakta

  • Sund & Bælts entreprenør på opgaven Barslund A/S og Zøllner A/S har siden september sidste år arbejdet med digerne, som nu står færdige.
  • Cowi anbefalede i en rapport, at man senest i 2025 hævede digerne på Sprogø for at gardere tunnelforbindelsen mod oversvømmelse.
  • Det har kostet cirka 30 mio. kr. at klimasikre digerne ved Sprogø.
    Der er blevet anvendt 100.000 ton granitsten i størrelser op til 1.000 kg.
  • 1.500 meter af digerne på nordsiden af Sprogø er forhøjet fra fem meter til 6,5 meter, så de nu kan modstå højvande på 3,25 meter over normal vandstand og bølgehøjder af 4,4 meter.

Kilde: Sund & Bælt

ibs