Ellemann-Jensen uden projekt er udfordret
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Ellemann-Jensen uden projekt er udfordret

Et er at være en skarp og kæk politisk ordfører. Noget andet er at være Venstres formand. Det må Jakob Ellemann-Jensen sande efter weekendens landsmøde.
17. NOV 2019 20.01

Jakob Ellemann-Jensens rolle som formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussens afskedstale og interne stridigheder om linjen i udlændingedebatten.

Det har i hovedtræk været de store samtaleemner i forbindelse med Venstres landsmøde i weekenden i MCH Herning Kongrescenter.

Her var 1.500 Venstre-folk - i hvert fald om lørdagen - mødt op for at være med, og faktisk var det så mange mennesker, at ikke alle kunne få en plads i kongressalen.

Her er tre ting, vi blev klogere på til landsmødet:

Ellemann-Jensen som formand
- Er du vimmer, mand. Der er mange ting, der pludselig vil vælte ned over ham, men jeg er sikker på, han kan klare det.

Sådan lød det på formandens farmand, tidligere Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen, til Berlingske.

Men det er så spørgsmålet. For det, som Jakob Ellemann-Jensen skal klare, er, hvis man skærer alt det løse væk, at skubbe Mette Frederiksen (S) ud af Statsministeriet.

Faktum lige nu er, at han ikke har et nyt, stort politisk projekt i støbeskeen til at klare den mission. Det lægger formanden heller ikke selv skjul på.

- Kære Venner. Revolutionen kommer - heller ikke - i dag. Venstre skal man vide, hvor man har, sagde Jakob Ellemann-Jensen i sin formandstale.

- Venstre vil gå forrest i den grønne omstilling, det skal kunne betale sig at arbejde, skatten skal ikke stige, og Venstre kommer aldrig 'til at gå på kompromis med vores støtte til samarbejdet i Europa', sagde han også.

De politiske kommentatorer var over en bred kam enige: Det er lidt usikkert at se, hvor Jakob Ellemann-Jensen vil have Venstre hen.

Man ved, hvor man har næstformand Inger Støjberg, og man ved, hvor man har eksformand Lars Løkke Rasmussen, formulerer Kristian Madsen, Politikens politiske kommentator, det. Om Jakob Ellemann-Jensen lyder det til gengæld:

- Ellemann formulerer sig så uklart, at alle kan påstå sig enige med ham. Det er måske nødvendigt: Han er nødt til at holde begge fløje inde i sit parti.

- Men det er også en risiko at lægge låg på konflikterne og lade som om, alle er enige.

Avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, mener, at et parti ikke kan skifte formand, uden at folk vil have svar på, hvad det betyder for den politiske linje. Og netop det er der tvivl om, vurderer Funding.

Udlændingepolitikken
Der er fuldstændig klarhed over udlændingepolitikken i Venstre, lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Det må betragtes som en sandhed med modifikationer. For det er tydeligt for enhver, at eksempelvis næstformand Inger Støjberg og eksempelvis partifællen Jan E. Jørgensen ser forskelligt på, hvad der bør være Venstres linje.

Men det er fint med forskelligheder. Sådan sagde Støjberg en masse gange i weekenden.

- Alt det gør os stærkere og klogere, så længe kærligheden til vores parti er stor, sagde Støjberg blandt andet i sin landsmødetale.

Når uenighederne i partiet er store, giver det mulighed for, at partiet kan rykke sig, tilføjede hun.

Udlændingedebatten i Venstre bliver interessant at følge fremadrettet. Det sidste ord er næppe sagt i den debat.

Lars Løkke Rasmussens farvel
Landsmødet blev skudt i gang lørdag klokken 9.30, mens først klokken lidt i 11 lørdag - og længe efter Jakob Ellemann-Jensens formandstale - dukkede eksstatsminister og den detroniserede Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen op i kongrescentret.

Store dele af Venstre-folket havde ventet på Løkke, som skulle hyldes for sine ti år som partiformand.

Han leverede en skarp tale. Løkke undskyldte ikke sin rolle for den tumultariske august, der væltede ham. Han lagde ikke skjul på sin frustration over at være blevet væltet af dele af baglandet.

Løkke modtog uden sammenligning det største bifald - over flere gange - blandt alle dem, som var på talerstolen i weekendens løb.

Den tidligere formand var kun på lynvisit i Herning. Han smuttede kort efter sin tale. Dermed overværede Løkke ikke landsmødets tak til Kristian Jensen for dennes ti år som næstformand.

Det var den interne krig mellem Løkke og Kristian Jensen, der væltede dem begge.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt