
VORDINGBORG: Den politiske holdning til, om kommunen skal påbyde beboere på landet uden ordentlig rensning af deres spildevand at få styr på deres anlæg, er skiftet i Vordingborg Kommune efter KV17.
I det tidligere Teknik- og Miljøudvalg besluttede flertallet at stoppe den proces, der ellers var i gang i forvaltningen: At leve op til kommunens ansvar om at sikre god spildevandsrensning i det åbne land.
Argumentet hos flertallet var før valget, at kommunen ikke kunne påbyde folk at investere i yderligere rensning, med mindre kommunen konkret kunne påvise, at der var tale om forurening fra den pågældende husstand.
I oktober faldt der dom i Østre Landsret i en tilsvarende sag fra Roskilde Kommune, hvor kommunen fik ret i at kunne udstede samme slags påbud.
Retten lagde til grund, at det et er summen af de samlede udledninger fra alle ejendommene i oplandet, der gør, om der er tale om forurening eller ej, og derfor behøver kommunen ikke måle ved den enkelte ejendom.
Blandt de sidste
- Vi må være en af de kommuner, der er allersidst med at komme i gang med at leve op til den opgave med at gennemføre spildevandsplaner, som vi er pålagt af staten, siger formand for det nye Klima- og Miljøudvalg Else-Marie Langballe Sørensen (SF) til dknyt.
Udvalget blev på sit seneste møde orienteret om Roskilde-dommen, og forvaltningen skrev blandt andet:
'Udover denne sag, som gik til landsretten, har Roskilde Kommune haft seks andre sager, som alle er vundet i byretten. I Vordingborg Kommune bruger vi det samme grundlag og den samme metode, som Roskilde Kommune bruger. Landsretsdommen bekræfter, at det grundlag, som vi i Vordingborg Kommune har, for at kunne give et påbud om forbedret spildevandsrensning, er juridisk gyldigt. Så vidt vides er alle sager, der omhandler påbud om forbedret spildevandsrensning i det åbne land og som er endt hos domstolene, nu vundet af kommunerne.'
- I sommeren 2018 besluttede vi at genoptage sagerne i det åbne land, og i sidste måned varslede vi påbud til en lang række husstande, deraf 76, hvor spildevandet ledes videre ud til Præstø Fjord, fortæller Else-Marie Langballe Sørensen. Og flere områder - blandt andet ved Stege - kommer til.
Kommunen har stået for et informationsmøde, hvor lodsejerne kunne blive klogere på de kommende påbud - og hvilke tekniske løsninger, der nu er på markedet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.