KL advarer om GDPR-problemer på kommuners Facebook-sider

Ingen personoplysninger og ingen fotos af genkendelige personer, og beskedfunktionen skal slås fra, anbefaler KL. Uklarhed om Facebooks standard-databehandlervilkår.
24. SEP 2019 15.49

Kommunerne bør undgå fotos af genkendelige personer på deres Facebook-sider, lyder rådet fra KL. KL fraråder også andre personoplysninger på kommunale Facebook-sider, og årsagen er uklarhed om Facebooks databehandlervilkår.

Det er GDPR, der spøger her. En kommunal Facebook-side gør kommunen dataansvarlig for den behandling af personoplysninger, der sker på siden, og KL finder det tvivlsomt, om Facebooks databehandlervilkår lever op til kravene til indholdet af en databehandleraftale. 

Der gælder ganske vist ikke nogen krav til, hvordan en databehandleraftale skal være udformet, og Facebooks standardvilkår kunne derfor i princippet godt gøre det ud for en databehandleraftale. Ifølge KL er der imidlertid tvivl om, hvilken rolle Facebook reelt påtager sig.

Samtykke ikke nok
Skønt dataansvarlige har kommunerne reelt ikke nogen instruktionsbeføjelse, men må acceptere, hvad Facebook beslutter fx i forhold til sletning og brug af data. En databehandleraftale har ellers netop til formål at statuere det modsatte.

Ikke desto mindre 'afspejler vilkårene den reelle ansvarsfordeling mellem kommunerne og Facebook', konstaterer KL, som derfor vil tage databehandlervilkårene op med Datatilsynet og Justitsministeriet.

Samtidig anbefaler KL, at kommunerne afventer en sådan afklaring, men i stedet for at lukke kommunale Facebook-sider helt ned, kan man undgå kravet om en databehandleraftale  ved at sørge for, at der ikke optræder personoplysninger på Facebook-siden.

Med til personoplysninger hører billeder af genkendelige personer, og KL gør specifikt opmærksom på, det ikke er nok, at kommunen har indhentet samtykke til behandlingen af personoplysningerne på kommunens side. KL anbefaler også at slå indbakke-/beskedfunktionen fra, så borgere ikke kan skrive til kommunen via Facebook.

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev