
KØBENHAVN: Selvom der er fyldt godt op med cykler i København, så er de langt fra alle i brug. I dag står der cirka 32.000 efterladte cykler rundt om i byen. Det viser den nye Cykelredegørelse 2019 for København. Det skriver DR København.
- Problemet er størst ved stationerne, men de står alle steder i byen, hvor der er cykelstativer eller for den sags skyld bare placeret op mod en mur. Det har konsekvenser, fordi der er stor mangel på cykelparkering i København, siger Karina Vestergård Madsen (EL), fungerende Teknik- og Miljøborgmester, til DR København.
Selvom kommunen rydder flere efterladte cykler end nogensinde fra gaderne – 15.000 sidste år – er det stadig ikke nok til for alvor at komme problemet til livs.
- For samtidig kommer der 10.000 nye, efterladte cykler til hvert år, så vi har et kæmpe efterslæb. Derfor bliver der nødt til - i hvert fald i en periode - at blive gjort en ekstra indsats, hvis vi skal i bund med problemet, siger Karina Vestergård Madsen til DR København.
I Cykelredegørelsen 2019 blev det blandt andet foreslået at øge indsatsen med to medarbejdere mere til at rydde ud i de efterladte cykler. Det ville betyde, at 5.000 cykler ekstra kunne fjernes hvert år. Men det forslag er ikke blevet prioriteret i kommunens budget 2019.
- Nu blev det ikke prioriteret i år, men så håber jeg da, at mange flere politikere er blevet opmærksomme på, hvor stort problemet er, så det kan blive prioriteret i budget 2020. Enhedslisten vil helt sikkert tage det med til forhandlingerne, siger Karina Vestergård Madsen til DR København.
Cyklistforbundet: Gør det lettere for kommunerne
Ud over at rydde op i de cykler, der allerede er efterladt i gadebilledet, prøver kommunen nu også at få flere københavnere til at aflevere deres udtjente cykler til genbrug eller gode formål i stedet for at efterlade dem på gaden.
Blandt andet ved at lave et kort over cykelhandlere, almennyttige projekter og socialøkonomiske virksomheder, der tager imod brugte cykler.
Men kommunerne kan ikke løse problemet alene, mener Cyklistforbundet.
- I dag er der så meget jura, der gør det svært for kommunerne at fjerne efterladte cykler, siger direktør Klaus Bondam til DR København.
- Først skal de mærkes med et gult klistermærke og stå i en periode, så skal politiet vurdere, om de er over eller under 500 kr. værd og opbevare dem i en periode, før de sendes videre på auktion og så videre og så videre. Så der er et behov for, at kommunerne får langt nemmere ved at kunne fjerne de her efterladte cykler.
MG
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.