
AARHUS: I 2019 er det sket mindst 15 gange. GPS-trackere afslører, at stjålne redningskranse blandt andet bevæger sig rundt i byens villakvarterer, oplyser Østjyllands Brandvæsen til TV2 Østjylland.
- De forsvinder fortsat i et ikke ubetydeligt omfang, siger projektchef i Østjyllands Brandvæsen, Lone Mossin.
Redningskransene er livsvigtige. Ifølge Lone Mossin skal vi ikke længere tilbage end kort før sommerferien for at finde et tilfælde, hvor en kvinde blev reddet i land med hjælp fra en redningskrans, efter hun var faldet i vandet.
I februar kunne TV2 Østjylland fortælle, at omkring 50 redningskranse i Aarhus var forsvundet i løbet af et år. I forsøget på at stoppe tyverierne, skrev TrygFonden tekst på alle redningskransene. Og der blev sat mærker på stolperne med henvisning til Aarhus Kommunes BorgerTip-app.
Redningskranse spøger i villakvarterer
Der blev også monteret GPS i to redningskranse. Og netop GPS-trackerne giver, ifølge Lone Mossin fra Østjyllands Brandvæsen, nye oplysninger om de bortkomne redningskranse.
- De bliver i nogle tilfælde kastet i vandet. Men vi har også oplysninger om, at de bevæger sig rundt i nogle af byens villakvarterer, forklarer hun.
Lone Mossin ønsker ikke at oplyse, hvilke villakvarterer der er tale om.
Det er Aarhus Kommune, som har monteret GPS'erne i redningskransene. Og at kransene, som ellers skulle have hængt ved kysterne for at redde liv, har befundet sig i villakvarterer, bekræftes af Thomas Skov, der er ingeniør i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.
Ifølge ham er det muligt at følge nøje med i, hvor redningskransene forsvinder hen. For GPS'erne sender et live-signal til kommunen.
- Vi følger dem live. Og når de ligger stille, sender vi en mand ud og henter dem. Men vi finder dem som regel i vandet senere, siger Thomas Skov.
Han ønsker ikke at oplyse, om kommunen også har afhentet redningskranse ved private hjem, men fortæller, at politiet i sidste ende kan blive involveret, hvis det bliver nødvendigt at banke på en dør.
For nylig offentliggjorde Aarhus Kommunes Teknik - og Miljøforvaltning en ny rapport om sikkerheden langs åen og havnen i Aarhus. Rapporten rummer blandt andet forslag om termiske kameraer, bedre belysninger og stiger. Alene i Aarhus Havn er ti personer druknet siden 2003.
MG
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.