Tre regioner vil bremse unges valg af populære gymnasier
Foto: Jens Nørgaard Larsen, Ritzau Scanpix

Tre regioner vil bremse unges valg af populære gymnasier

Jyske regioner vil lægge loft over klasser på gymnasier i større byer for at få fyldt gymnasier op på landet.
19. FEB 2019 8.30

Tre af landets fem regioner vil have flere unge til at vælge gymnasier på landet frem for i de større byer. Derfor søger regionerne Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark nu om lov til at sætte et loft over antallet af klasser på 11 gymnasier i de større byer, skriver DR Nyheder.

- Et eller andet sted skærer det i mit liberale hjerte at fratage de unge et frit valg. Og vi skal passe på, at vi ikke gør de unge til gidsler i et spil om gymnasiernes overlevelse.

- Men vi har også et ansvar for at skabe et land i balance med en bred geografisk uddannelsesstruktur, siger Tage Pedersen (V), formand for udvalget for uddannelse og arbejdskraft i Region Syddanmark, til DR Nyheder.

I Vejle er antallet af ansøgninger til ungdomsuddannelser eksempelvis steget med 26 pct. siden 2009. Det går ud over de mindre gymnasier i oplandet. Ved at sætte loft over de populære gymnasier håber politikerne dermed at kunne tilgodese de mindre.

- Hvis ikke de får nogle flere elever, så vil nogle af dem lukke på sigt. Det er der ingen tvivl om, siger Tage Pedersen.

'Ingen straf'
Hos Landdistrikternes Fællesråd bakker formand Steffen Damsgaard op om regionernes planer.

- Det er simpelthen nødvendigt med en styring af, at man fastholder gymnasier af en vis størrelse, der kan sikre et attraktivt studiemiljø, siger Steffen Damsgaard til DR Nyheder.

I interesseorganisationen Danske Gymnasier er formand Birgitte Vedersø lydhør over for regionernes ønske.

- Det, man beder om, er i virkeligheden, at nogle unge skal gå på det lokale gymnasium frem for at rejse en halv time ind til en større by. Det er ikke en straf, for der er gode gymnasier over hele landet, siger Birgitte Vedersø til Ritzau.

Hvis man ikke regulerer, kan det ifølge formanden betyde forringelse eller måske lukning af gymnasier i de tyndt befolkede områder.

- Regulering af kapaciteten kan være et middel til at sikre, at unge uden for de store byer har adgang til lige så gode uddannelser som inde i byerne, siger Birgitte Vedersø.

Formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Malte Sauerland-Paulsen, er enig i, at der bør gøres noget for at sikre de mindre gymnasiers overlevelse.

Det er bare de forkerte knapper, man drejer på i de tre regioner, mener han.

- Intentionen er god nok, men det er bare en dårlig løsning. Man skulle hellere kigge på de økonomiske rammer og sikre, at gymnasierne i landområderne bliver løftet og får nogle bedre vilkår, siger Malte Sauerland-Paulsen til Ritzau.

Det er nu op til undervisningsminister Merete Riisager (LA) at afgøre, om de tre regioner skal kunne lægge loft over antallet af klasser.

Seks gymnasier har ifølge DR fået lagt et loft over antallet af klasser fra næste skoleår.

Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt