Ja til valgkampagne foran sygehuse i tre af regionerne
Foto: Anthon Unger, Ritzau Scanpix

Ja til valgkampagne foran sygehuse i tre af regionerne

Uddeling af valgmateriale inde på selve hospitalet er bandlyst over hele landet. Men de fem regioner har forskellige regler, når det gælder folketingskandidaters valgkampagner udenfor sygehusenes mure.
18. FEB 2019 6.45

Valget til Folketinget nærmer sig, og for tiden vedtages der i nogle kommuner forskellige retningslinjer, når det gælder besøg af folketingskandidater på valgkampagne på plejehjem og i børnehaver. Nogle steder er besøgene ganske enkelt uønskede, andre steder kan der ansøges.

Når det gælder sygehusene, hvor masser af interessante vælgere passerer ind og ud ad svingdørene, er der også forskellige retningslinjer, når det gælder folketingskandidater og andre partiaktivister på kampagne, og dknyt har undersøgt regionernes praksis på det område.

Ingen steder tillader man valgkampagne inde på gange og i hospitalsstuer. Men i tre af regionerne kan det godt lade sig gøre med en valgkampagne på selve matriklen.

Fra Region Sjælland lyder det kortfattet, at 'udenfor sygehusets indgang kan der deles valgmateriale rundt, mens der ikke må uddeles materiale indenfor på selve sygehuset.'

I både Region Midtjylland og Nordjylland tager retningslinjerne højde for lidt flere situationer: Der må uddeles valgmateriale og optages film til tv og sociale medier udendørs ved hospitaler og institutioner. Det gælder også i situationer, hvor det vil være synligt, at der er tale om et af regionens hospitaler eller institutioner, eller hvor regionens/institutionens navn eller logo vil fremgå. Men det skal foregå, så patienter, pårørende og ansatte ikke bliver generet - altså i tilstrækkelig afstand fra indgangspartier til, at folk kan passere uden at blive berørt af det, der foregår.

I Region Hovedstaden gælder, at der i valgkampen op til folketingsvalg ikke må gennemføres valgkampsaktiviteter på regionens matrikler, bortset fra eventuelle valgmøder arrangeret med bred politisk deltagelse. Her er der også vedtaget en særlig regel om, at ansatte på ledelsesniveau ikke deltager i eventuelle valgmøder på regionens matrikler med faglige eller tekniske oplæg.

I Region Syddanmark må der slet og ret ikke deles valgmateriale ud ved sygehusene, lyder det i regler, der blev indført op til KV17.

 

 

 

 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev