FREDERICIA: Politikerbesøg på kommunale institutioner blev et varmt emne i flere landsdækkende medier, da borgmester i Halsnæs Steffen Jensen (S) i sidste uge forsvarede en ny vedtagelse i Halsnæs, der slet og ret betyder spærretid for politikerbesøg på institutioner tre uger op til et valg - af hensyn til den daglige drift.
Steffen Jensen kaldte det 'de uskrevne regler, der er i rigtig mange kommuner' og som 'måske lige så godt kan komme ud i lyset'. Og det fik blandt andet Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF) til at ytre, at beslutningen gjorde hende 'harm'.
I denne uge har byrådet i Fredericia også vedtaget retningslinjer, der blandt andet skal tage højde for politikere, der op til et valg gerne vil profilere sig og besøge børnehaver, skoler og ældrecentre.
I Fredericia bliver der ikke tale om spærretid, men som det hedder, skal de nye retningslinjer 'være med til at sikre, at besøg på kommunale arbejdspladser kan planlægges i ordentlig tid og give personalet mulighed for sikre gode rammer for et besøg'.
'På behørig vis'
Retningslinjerne, der blev godkendt i byrådet, holder muligheden åben for - ligesom i blandt andet Halsnæs - helt at droppe besøget, hvis der er forhold på institutionen, der taler for det. Men altså også at gennemføre besøg. De lyder blandt andet:
Alle anmodninger om besøg på kommunale arbejdspladser og institutioner rettes enten til den konkrete leder på den arbejdsplads som ønskes besøgt eller til den centrale koordineringsgruppe (Den administrative valgkommandogruppe), der ledes af kommunaldirektøren.
Koordineringsgruppen træffer i samarbejde med den enkelte arbejdsplads beslutning om besøg. Besøg kan udskydes eller aflyses, hvis driften ikke kan afvikles på behørig vis som følge af besøget. Ligesom flere kandidaters besøg kan sammenlægges.
Kandidater opfordres til at henvende sig i god tid, inden de ønsker at kommer på besøg, idet det giver arbejdspladsen den bedste mulighed for at kunne tilpasse besøget ind i den daglige drift, og dermed skabe de bedste rammer for besøget. Evt. brug af pressefotograf skal aftales.
I november 2018 afgjorde Ankestyrelsen, at man ikke kan forhindre siddende byrådsmedlemmer i at besøge kommunale institutioner op til et valg, men afgørelsen nævnte ikke noget om folketingspolitikere, som her op til FV19 forventes at melde deres ankomst rundt omkring i det kommunale landskab.
Ankestyrelsen forholdt sig til den sag, fordi Kalundborg Kommune havde et vidtgående regelsæt, hvor politikerbesøg slet ikke kunne 'finde sted de sidste fem måneder op til et kommunalvalg, regionsrådsvalg og et europaparlamentsvalg, og når der er udskrevet valg til Folketinget'. De regler fik byrådet besked på at ændre igen hvad angår byrådspolitikernes adgang til besøg.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.