Kommuner skal tilbyde ceremoni efter hver statsborgerskabslov
Den første grundlovsceremoni blev forestået af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).
Foto: Finn Frandsen, Ritzau Scanpix

Kommuner skal tilbyde ceremoni efter hver statsborgerskabslov

Kommunerne bestemmer ifølge KL selv, om ceremonierne skal forestås af byrådsmedlemmer eller embedsmænd.
25. JAN 2019 13.52

Kommunerne skal fremover til at holde øje med, hvornår Folketinget vedtager en 'lov om indfødsrets meddelelse', hvor udlændinge ved lov tildeles dansk statsborgerskab. Det sker sædvanligvis to gange om året, og hver gang skal hver kommune tilbyde en grundlovsceremoni tidligst en måned efter og højst fire måneder efter lovens vedtagelse.

Grundlovsceremonien er den højtideligholdelse af tildelingen af statsborgerskabet, der blandt anden indebærer et håndtryk 'uden handske håndflade mod håndflade'. Første ceremoni blev forestået af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), men fremtidige skal holdes i de nye statsborgeres henholdsvise hjemkommuner.

I praksis skal det ske ved, at hver kommune varsler afholdelsen af en sådan ceremoni inden for de angivne frister, og hvis nogen melder sig til, bliver ceremonien holdt, og hvis ikke bliver den aflyst, fremgår det af en bekendtgørelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, der også anviser diverse formkrav, som kommunerne skal påse er opfyldt.

Ceremonien skal holdes i passende højtidelige rammer og fra kommunens side skal deltage 'en eller flere repræsentanter for kommunalbestyrelsen', hedder det i bekendtgørelsen. Det skal ifølge KL forstås sådan, at 'det står kommunen frit for, om repræsentanten for kommunalbestyrelsen er en embedsmand eller politiker'. Pågældende skal efterfølgende bekræfte håndtrykket med den nye statsborger.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt