Sundhedsprofessor: Princippet er ikke forkert, men der er lang vej
Jakob Kjellberg ser en del udfordringer i at reformere sundhedsvæsenet.
Foto: Anni Kristensen

Sundhedsprofessor: Princippet er ikke forkert, men der er lang vej

SUNDHEDSKONFERENCE Så længe der findes kasser, vil der også være kassetænkning, siger sundhedsprofessor om udfordringerne i den nye sundhedsreform.
22. JAN 2019 11.28

Sundhedsvæsenet befinder sig på en brændende platform bestående af flere børn, mange flere ældre og ikke udsigt til flere kolleger. Samtidig er der ikke udsigt til flere penge end en stigning på cirka en procent om året, som har været gældende de seneste år. Derfor er det nødvendigt med reformer i sundhedsvæsenet, sagde professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg fra Vive på KL's sundhedskonference i Kolding.

- Uanset hvad vi gør, kommer vi til at gøre tingene lidt anderledes, sagde han.

Mens fokus i mange år ifølge Kjellberg har været på at superoptimere og producere lidt billigere, bliver der ifølge professoren brug for en værdibaseret debat om, hvad der skal prioriteres. Men det bliver svært.

- Det handler jo om: Vi skal ikke lave det, der ikke har så stor værdi. Problemet er at finde ud af, hvad det er. Vil de her i salen, der ikke laver noget af stor værdi, række hånden op? Nej vel? Heller ikke her er det nemt at finde nogen, som frivilligt vil give afkald på opgaver, sagde han.

Han mente blandt andet, at mange læger, både på sygehusene og især i almen praksis, kan mangle incitament til store reformer.

- Og det lægelige speciale bestemmer, sådan er det. De ledere, som har prøvet at lave om på det, havde en meget kort lederkarriere, sagde han.

Skab ændringer nedefra
Jakob Kjellberg opfordrede til allerede nu at gå i gang med de kulturændringer, som en sundhedsreform vil skulle bygge på. Kan vi skabe noget nedefra, som man kan bygge på?

- Man kan godt opgive ideen om at finde en struktur, og så implementerer vi den i morgen. Princippet i regeringens udspil er ikke forkert, men der er lang vej. En reform stopper ikke i sig selv kassetænkning. Så der findes kasser, vil der også være kassetænkning, sagde han.

Desuden lagde han vægt på, at sundhedsvæsenet ser meget forskelligt ud rundt om i landet. Der er forskel på Nykøbing Falster Sygehus og Aarhus Universitetshospital, og Københavns Kommune har dobbelt så mange penge pr. ældre end Stevns Kommune.

- Der er mange fornuftige elementer i reformen, men der er også mange spørgsmål om, hvordan disse fællesskaber vil fungere. Vi har så store forskelle, at det er svært at lave ensartede standarder. I virkeligheden bør en sundhedsreform også følges af en udligningsreform, men det er der heller ingen, der gider. I hvert fald ikke taberne, konstaterede Jakob Kjellberg.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt