Et skælv på 6,9 har rystet et område i Stillehavet 399 kilometer vestnordvest for Suva, som er hovedstad i Fiji. Skælvet skete i 587 kilometers dybde. Det oplyser USA's Geologiske Overvågning lørdag.
Der er ingen risiko for en tsunami efter skælvet, oplyser USA's tsunami-varslingssystem ifølge Reuters.
Skælv sker i Jordens skorpe, som går fra overfladen og ned til omkring 800 kilometers dybde. Et skælvs styrke aftager med afstanden, så et skælv i 500 kilometers dybde er betydeligt svagere end et skælv i 20 kilometers dybde.
De såkaldte dybe skælv sker sjældent i mere end 700 kilometers dybde.
Dybe skælv giver geologerne vigtige oplysninger om Jordens struktur og de tektoniske forhold på det sted, hvor skælvene sker.
I 2021 målte seismologer det dybeste skælv nogensinde - 751 kilometer under Jordens overflade. Indtil da var det opfattelsen, at skælv i den dybde var umulige, fordi der er for varmt. Det pågældende skælv var et mindre efterskælv efter det voldsomme skælv på 7,9 på Bonin-øerne ud for Japan i 2015.
Tidligere var det dybest registrerede skælv et skælv i Vanuatu i Stillehavet i 2004 i 735,8 kilometers dybde.
Regeringen i Tonga bad lørdag indbyggerne om at rykkede ind på øen, efter et skælv på 7,3 i 24,8 kilometers dybe var blevet målt i havet omkring 211 kilometer fra hovedstaden. Et tsunamivarsel for Tonga var dog tidligere blevet ophævet.
USA's tsunami-varslingscenter siger, at alle data viser, at tsunami-truslen fra skælvet var ovre.
/ritzau/Reuters