dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Dybt skælv på 6,9 målt 400 kilometer fra Fiji

12. NOV 2022 10.23
Der er ingen risiko for en tsunami efter skælvet, oplyser USA's tsunami-varslingssystem.

Et skælv på 6,9 har rystet et område i Stillehavet 399 kilometer vestnordvest for Suva, som er hovedstad i Fiji. Skælvet skete i 587 kilometers dybde. Det oplyser USA's Geologiske Overvågning lørdag.

Der er ingen risiko for en tsunami efter skælvet, oplyser USA's tsunami-varslingssystem ifølge Reuters.

Skælv sker i Jordens skorpe, som går fra overfladen og ned til omkring 800 kilometers dybde. Et skælvs styrke aftager med afstanden, så et skælv i 500 kilometers dybde er betydeligt svagere end et skælv i 20 kilometers dybde.

De såkaldte dybe skælv sker sjældent i mere end 700 kilometers dybde.

Dybe skælv giver geologerne vigtige oplysninger om Jordens struktur og de tektoniske forhold på det sted, hvor skælvene sker.

I 2021 målte seismologer det dybeste skælv nogensinde - 751 kilometer under Jordens overflade. Indtil da var det opfattelsen, at skælv i den dybde var umulige, fordi der er for varmt. Det pågældende skælv var et mindre efterskælv efter det voldsomme skælv på 7,9 på Bonin-øerne ud for Japan i 2015.

Tidligere var det dybest registrerede skælv et skælv i Vanuatu i Stillehavet i 2004 i 735,8 kilometers dybde.

Regeringen i Tonga bad lørdag indbyggerne om at rykkede ind på øen, efter et skælv på 7,3 i 24,8 kilometers dybe var blevet målt i havet omkring 211 kilometer fra hovedstaden. Et tsunamivarsel for Tonga var dog tidligere blevet ophævet.

USA's tsunami-varslingscenter siger, at alle data viser, at tsunami-truslen fra skælvet var ovre.

/ritzau/Reuters