Den tidligere minister Claus Hjort Frederiksen (V) er sigtet for at have overtrådt paragraf 109 i straffeloven for at røbe statshemmeligheder. Paragraffen kan give op mod 12 års fængsel.
Nu anbefaler Rigsadvokaten, at der bliver rejst tiltale mod den tidligere minister. I sidste ende er det op til den siddende justitsminister, som er landets øverste anklager, om det sker.
Claus Hjort Frederiksen er dog som folketingsmedlem beskyttet af parlamentarisk immunitet.
Det betyder, at han ikke kan stilles for retten eller fængsles - medmindre Folketinget giver samtykke til at ophæve hans immunitet.
Læs her for at blive klogere på folketingsmedlemmers immunitet:
* Et folketingsmedlem kan ikke stilles for retten i en straffesag eller blive fængslet uden Folketingets samtykke. Der er dog en undtagelse, for hvis medlemmet bliver grebet på fersk gerning, skal Folketinget ikke give samtykke.
* Bestemmelsen om immunitet er indført for at beskytte Folketingets medlemmer mod vilkårlige forfølgelser fra regeringens side.
* Når man ikke længere er medlem af Folketinget, kan man godt retsforfølges for ting, der er sket, mens man sad i Folketinget.
* Folketingsmedlemmer kan tildeles mindre bøder, uden at Folketinget skal give sit samtykke, men kun, hvis den pågældende frivilligt betaler bøden.
* Grundloven giver også folketingsmedlemmerne en udvidet form for ytringsfrihed, når de taler i Folketinget. Der kan for eksempel ikke føres injuriesager mod medlemmerne for noget, de har sagt i Folketinget, medmindre Folketinget giver tilladelse til det.
* Et nyligt eksempel på et folketingsmedlem, som har fået ophævet sin immunitet, er formanden for Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt. Det blev vedtaget af et enigt Folketing.
Dermed kunne Messerschmidt sidste år stilles for en dommer i retten i Lyngby i Meld- og Feldsagen, hvor han er tiltalt for svig med EU-midler og dokumentfalsk.
Kilder: Folketinget og Jyllands-Posten.
/ritzau/