Vindmøllebranchens bidrag til samfundet vokser
Vindmøllebranchen skabte i 2018 94.000 årsværk og en omsætning for 275 mia. kr.
Foto: Vestas

Vindmøllebranchens bidrag til samfundet vokser

Vindmøllebranchen bidrag til samfundet gennem eksport og skatter voksede i 2018, viser en ny analyse fra Wind Denmark.
4. JUN 2020 9.42

Vindmøller er mere end bare grøn energi. Det er også arbejdspladser, eksport og skatter, understreger en ny rapport fra Wind Denmark, der kortlægger branchens bidrag til samfundet. 

Analysen, der bliver foretaget hvert andet år, viser, at branchens rolle vokser. 

Branchen beskæftigede i 2016 godt 85.000 årsværk, hvilket i 2018 voksede til 94.000 årsværk. I samme periode er den samlede omsætning, der er genereret direkte, indirekte og afledt som følge af vindmøllebranchen, vokset med 35 mia. kr. til 275 mia. kr. 

I 2018 var vindmøllebranchen ansvarlig for fire pct. af Danmarks samlede BNP, hvilket svarer til 91 mia. kr., viser analysen desuden. Det giver 29 mia. kr. i diverse skatter til staten, skriver Wind Denmark. 

- Tallene viser med al tydelighed, at mod hos politikere og virksomheder til at foretage grønne satsninger betaler sig - også når man ser på det ud fra et økonomisk perspektiv, siger Martin Risum Bøndergaard, politisk chef i Wind Denmark. 

Gavner lokal økonomi

Det er ikke kun statskassen og eksporten, der tjener på vindmøllebranchens vækst. Også kommunerne får fordel af fremgangen. 

I Aarhus Kommune er der 30.855 årsværk i vindmøllebranchen, hvilket har givet 138 mio. kr. i kommunekassen, hvilket er en fremgang på 27 mio. kr. sammenlignet med 2016. 

I Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande, der henholdsvis har Vestas og Siemens fabrikker liggende i deres område, er det 5,5 pct. af de kommunale indkomstskatter, der kommer fra folk ansatte i vindmøllebranchen. 

- Vindmøllebranchen er til stede i hele landet som konsekvens af, at der står vindmøller på tværs af landet. I Jylland især produceres til eksport, og det gavner den lokale økonomi mærkbart, siger Martin Risum Bønderaard.

Selvom vindmøllerne er mere end bare grøn energi, så er det også vigtigt, at vindmøller netop kan få lov til at biddrage med grøn energi i kommunerne. 

- Selvom vindmøller i stort omfang produceres til eksport, så er det afgørende, at vi også i Danmark opstiller og ibrugtager den nyeste teknologi, og derfor er det glædeligt, at maksimumhøjden på vindmøller blev fjernet sidste år, så kommunerne nu har friere rammer til at anvende den nyeste teknologi med tilhørende højere produktion af grøn energi, tilføjer Martin Risum Bøndergaard.

esl

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev