Vind bør være en del af EU's kommende industristrategi

Vindindustrien er under pres, lyder det fra interesseorganisationen Wind Europe, og det er derfor nødvendigt, at EU prioriterer vindindustrien i en kommende industristrategi.
3. MAR 2020 12.25

Da Kommisionsformand Ursula von der Leyen præsenterede EU's nye ambitiøse Green Deal, blev den også beskrevet som en del af EU's nye vækststrategi.

Og da man i EU diskuterer en mulig industristrategi, vil det være oplagt, at den kommer til at ligge i forlængelse af Green Deal. Derfor skal industristrategien have fokus på de bæredygtige industrier, lyder det fra interesseorganisationen Wind Europe. 

For selvom at vindindustrien beskæftiger mere end 300.000 personer, står for mere end 185 mia. kr. i nye investeringer og eksporterer for godt 60 mia. kr., så er branchen under pres fra særligt Kina.

- EU har brug for fem gange så meget vindkraft som det har i dag for at blive klimaneutral. Spørgsmålet er, vil vindmøllerne blive produceret i Europa? spørger Giles Dickson, CEO hos WindEurope.

Konkurrencen er hård, da kinesiske konkurrenter kommer med stærk statsstøtte i ryggen. Og der er derfor også diskussioner i EU nu, hvorvidt man i højere grad kan tillade sig at støtte de såkaldte 'national champions', skriver Politico.

Det er eksempelvis sådan en støtte, som Magrethe Vestager flere gange har sat en stopper for. Men det er en af de problemstillinger, som man skal tage stilling til, når en mulig industristrategi skal præsenteres - og som skal hjælpe EU til at nå sin Green Deal.  

- Green Deal kan blive EU's vækststrategi, som von der Leyen har sagt. Det starter med en industristrategi som anerkender vindenergi og sikrer, at klimamål resulterer i hundredtusind af vindindustri-jobs her i Europa, siger Giles Dickson.

esl 

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
DK Job