
FREDERICIA: I et udkast til ny miljøvurdering af Shells gasudskibningsterminal på Fredericia Havn foreslår Miljøcenter Odense at anlægge en sikkerhedszone 525 meter rundt om terminalen. Udkastet til ny miljøvurdering er udarbejdet, fordi Shell ønsker at udskibe fire gange så meget gas i fremtiden.
Sikkerhedszonen vil få store konsekvenser for Fredericia Kommune, idet den vil betyde, at der vil blive lagt betydelige begrænsninger på anvendelsen af arealerne omkring gasterminalen, bl.a. kan der ikke opføres boliger, institutioner og butikker - og det er netop bl.a. den slags byggeri, Fredericia Kommune er i gang med at planlægge på den 140.000 m2 store tidligere erhvervsgrund, kaldet Kemiragrunden, der ligger omkring gasterminalen. Området, der skal blive til den nye bydel FredericiaC, er allerede i fuld gang med at blive arealudviklet.
- Miljøcenterets folk må simpelthen have misforstået noget, for undersøgelser viser, at området hele tiden har været et sikkert område, og at det vil blive ved med at være sikkert, selvom Shell udskiber mere gas, siger Fredericias borgmester, Thomas Banke (V) og tilføjer:
- I Miljøcenterets eget materiale viser en VVM-redegørelse, at Shell-terminalen stadig er den sikre virksomhed, den altid har været, og vi har i Fredericia Kommune gennem en lang årrække haft et godt og tillidsfuldt samarbejde med virksomhederne Shell, DONG og Mærsk, der operer med de aktiviteter, som Miljøcenter Odense pludselig finder farlige for dele af bymidten, siger Thomas Banke.
Thomas Banke understreger, at Miljøcenter Odense slet ikke har lovhjemmel til den foreslåede sikkerhedszone, og at Miljøcentret udkast, hvis det skulle være korrekt, ikke kun vil få konsekvenser for kommende byggeri i den planlagte nye bydel FredericiaC, men også få betydning for 250 indbyggere, som allerede nu bor i det område, der vil blive omfattet af sikkerhedszonen - hvis Miljøcenter Odense altså har bedømt sagen korrekt.
- Denne helt uventede udmelding fra Miljøcenteret betyder ikke alene, at vi ikke kan bygge nye boliger, institutioner og butikker, men også at 250 fredericianere nu bor i et farligt område, som hidtil har været karakteriseret som et sikkert område, siger Thomas Banke og fortsætter:
- Vi må selvfølgelig kræve, at der hverken kan gives tilladelse til øget udskibning af gas eller, at den hidtidige udskibning kan fortsætte uændret. Og så må miljømyndighederne straks gå i gang med at finde løsninger, der gør, at de 250 mennesker, der bor i området, fortsat kan blive boende uden at frygte for deres sikkerhed i hverdagen, siger borgmesteren og slutter:
- Hvis miljømyndighederne ikke kan finde løsninger, der skaber fuld sikkerhed for både nuværende og fremtidige beboere, så må hele gasudskibningen flyttes bort fra Shell-terminalen, siger Thomas Banke.
Fredericia Kommune har i dag sendt sit svar på udkastet til Miljøcenter Odense.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.