Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Stadig penge i OPP-puljen for 2012

Puljen på 100 mio. kr. er kun halvt brugt - Skanderborg står på spring for også at få del i pengene
1. NOV 2011 11.56

Af Knud Abildtrup

OPP-puljen har nu eksisteret siden 2003, og har i alle årene udgjort 100 mio. kr., der kunne søges af OPP-projekter: Offentligt Private Partnerskaber. De første år blev puljen brugt op, så kom en række år, hvor puljen ikke blev udnyttet fuldt ud, men for både 2010 og 2011 har puljen stort set været brugt.

En kommune skal ved et nybyggeri, en privat udfører, som udgangspunkt deponere et beløb, der svarer til byggesummen, på en spærret konto. Og det er den deponering, Økonomi- og Indenrigsministeren kan dispensere fra helt eller delvist. Enten i form af nedsat deponering eller lov til at låne.

Puljen for 2012 - der rummer projekter, der skal være påbegyndt i 2012 og gerne må strække sig ind i de følgende år - er indtil nu gået til tre projekter:

Et rådhusprojekt i Lyngby-Taarbæk til i alt godt 175 mio. kr. blev støttet med 22,3 mio. kr.
Aalborg Kommune er støttet med 35,5 mio. kr. til nye vejanlæg i Aalborg Syd.

Altså 57,8 mio. kr. i alt. Frederikshavn Kommune har også fået 11,3 mio. kr. til en ny midtbyskole, men det var et restbeløb fra 2011-puljen.

Til Midtjyllands Avis oplyse borgmester i Skanderborg, Jørgen Gaarde (S), at kommunens kommende rådhus- og halbyggeri også gerne skal have penge fra OPP-puljen. Her er der tale om et byggebudget på hele 120-150 mio. kr., og Gaarde har sammmen med viceborgmester tage Nielsen (R) en aftale om et møde med minister Margrethe Vestager (R) for at komme i betragtning.

Kan søges næste år
Skanderborg fik tidligere en dispensation i et OPP-projekt - byggeriet af landets største daginstitution i Hørning. Her fik kommunen dispensation hvad angår størstedelen af deponeringen af byggesummen på 59 mio. kr.

Fuldmægtig Marianne Vang fra ministeriet oplyser, at der for tiden er dialog med yderligere én kommune om brug af puljen, og at 2012-puljen for så vidt kan søges indtil nytår 2013.

Der er hver gang tale om selvstændige vurderinger af ansøgninger, og kommunens egne muligheder for finansiering samt det aktuelle pres på puljen spiller bl.a. ind.

 

 Ilustration: Det nye rådhusprojekt i Lyngby-Taarbæk.