
AALBORG: Aalborg Kommune har som den første kommune i landet fået analyseret den digitale samtale og debat i forbindelse med det offentlige, og ud af 1,3 mio. kommentarer kan kun 1 pct. af dem betegnes som sproglige angreb og blot 0,2 pct. som direkte hadefulde. Det viser en analyse af den lokale digitale debat i Aalborg Kommune, oplyser kommunen.
De analyserede 1,3 mio. kommentarer stammer fra 153 lokale offentlige grupper og 673 offfentlige lokale sider på Facebook, og de positive og konstruktive kommentarer fylder markant mere end de negative. Således er 22 pct. af alle kommentarer anerkendende i deres sprog, viser resultatet.
Der er anvendt en avanceret algoritme og kunstig intelligens til at analysere den lokale digitale samtale i Aalborg Kommune. Analysen er udarbejdet for Tryg Digital By af Analyse og Tal sammen med Common Consultancy. Tryg Digital By er et samarbejde mellem Aalborg Kommune, Nordjyllands Politi og Nordic Safe Cities med støtte fra Tryg Fonden.
Kommunernes digitale rum
Nordic Safe Cities arbejder lokalt og på tværs af Norden i 19 byer for at fremme borgernes tryghed og hjælpe byerne til at modstå ekstremistisk had og vold. Her er det en vigtig erkendelse, at livet i byerne og kommunerne ikke kun leves i det fysiske rum, men også er flyttet ind i det digitale rum.
- Vi har jo fået øjnene op for, hvor vigtige de borgerdrevne debatsider er for lokaldemokratiet. De borgere, der helt frivilligt knokler med at moderere debatten på disse sider, kunne vi godt gøre noget mere for at anerkende og støtte op om. Den digitale offentlige debat er i dag en integreret del af lokaldemokratiet, og det er positivt, at tonen generelt er meget ordentlig, siger rådmand for Job og Velfærd Nuuradiin S. Hussein (S), der også peger på de få negative kommentarer:
- Man skal dog også være klar over, at for nogle af dem, der bliver angrebet, kan det fylde meget. Ikke kun ved dem, som det rammer, men også andre, der oplever det. Det kan få nogle til at afholde sig fra at ytre sig. Det er trist, at særligt muslimer fortsat er den gruppe, der oftest bliver udsat for hadefulde ytringer, selv om analysen viser, at det heldigvis er i meget begrænset omfang, siger rådmanden.
Nordic Safe Cities har analyseret den digitale samtale i Kristiansand i Norge og i Sveriges Malmø, og de viser også, at størstedelen af den fundne hadtale er rettet mod minoriteter:
- Det er et demokratisk problem og kalder på, at vi finder nye digitale forebyggende initiativer, så alle uanset etnicitet, alder og seksualitet kan deltage i demokratiet online, og vi kan skabe mere tryghed i det digitale rum, understreger direktør for Nordic Safe Cities Jeppe Albers.
De unge på sociale medier
De unge deltager ikke så meget i den offentlige digitale debat. Derfor er der i regi af Tryg Digital By også lavet en kvalitativ analyse af deres oplevelser på de sociale medier. Fokus har her været på online risici på nettet, og hvordan man som politi og kommune kan styrke det forebyggende arbejde for dem.
- De unge er ofte i tvivl om, hvordan de skal håndtere de ubehagelighede ting, som de møder online. Ofte ignorerer, blokerer eller sletter de bare problemerne. De har også en følelse af at være alene med deres problemer. Nogle af de unge taler med deres forældre, men mange gør det ikke, siger Denise Bakholm, Center for Tværfaglig Forebyggelse i Aalborg Kommune.
Både kommunen og Nordjyllands Politi vil derfor arbejde videre med, hvordan man forebyggende kan være mere tilstede på de digitale platforme.
- Det, der er vigtigt, er, at de unge - også digitalt - har en mulighed for at komme i kontakt med voksne. Det kan være fra politiet, det kan være opsøgende medarbejdere fra f.eks. kommunens fritidscentre eller andre. Vi har ikke nogen færdige modeller, men vi har rigtig meget viden, som vi kan trække på, siger vicepolitiinspektør fra Nordjyllands Politi Sune Myrup og henviser til tidligere erfaringer:
- Vi har allerede nogle erfaringer fra politiets online-patrulje, fra fritidscentrene og vi har indhentet viden - ikke bare fra de andre nordiske lande - men også Frankrig. Det, som er vigtigt, er at være tydeligt til stede online, så de unge ved, hvor de kan henvende sig. Så er det også vigtigt at vi kombinerer den digitale tilstedeværelse med også fysisk at komme ud og møde de unge, siger Sune Myrup.
Kommunens handleplan
Parterne bag Tryg Digital By arbejder nu videre med at lave en egentlig handlingsplan, der skal drøftes med Aalborg Kommunes Byråd i starten af 2023.
Udover de to ovennævnte analyser indgår, vil der også blive udarbejdet en analyse af den politiske digitale by. Der har i de senere år været meget fokus på den tone, der møder politikerne i debatten. Derfor vil der blive set på, hvornår den politiske debat kan opleves som tryg eller utryg, og hvilke muligheder der er for at styrke debatten.
Nordic Safe Cities finder det meget positivt at Aalborg Kommune som den første kommune i landet arbejder så systematisk med bl.a. at undersøge hadet på nettet og dermed styrke både det digitale og fysiske forebyggelsesarbejde.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.