dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Ikast-Brande:
Selvstyrende teams sparer penge, selvom flere møder koster

Kommunen, som er gået forrest i omlægning af ældreplejen, har regnet på økonomien i de selvstyrende teams, som nu er på vej overalt.
24. MAJ 2025 8.24

IKAST-BRANDE: En studietur til Holland i 2016 fik byrådet i Ikast-Brande til at sætte gang i en omlægning af ældreplejen efter den såkaldte Buurtzorg-model. Projektet, som fik navnet "erantis", gik i gang i juni 2021.

Med indførelse af tværfaglige og selvstyrende teams endte kommunen dermed som foregangskommune for en udvikling, som har spredt sig til mange kommuner, og som blev en del af den nye ældrelov, som i december 2024 blev vedtaget i Folketinget.

Med ældreloven indføres bl.a. krav om, at personlig pleje, praktisk hjælp og træning skal leveres som helhedspleje til ældre borgere. Der indføres samtidig et krav om, at hjælpen skal leveres af faste tværfaglige teams.

Som en del af budgetforliget ønskede byrådet i Ikast-Brande en økonomisk analyse af "erantis" - oveni de evalueringer, som Vive tidligere har lavet af projektet.

Mindre personaleudskiftning

Den evaluering, som byrådet nu har fået forelagt, viser, at de tværgående og selvstyrende teams medfører ekstra mødeudgifter. Det opvejes dog af færre udgifter på andre områder. 

De direkte udgifter til hjemme- og sygepleje er faldet, hvilket tilskrives et øget fokus på rehabilitering og lavere sygefravær. Fra begyndelsen af 2022 til udgangen af 2024 er andelen af borgere over 80 år, som modtager hjemmehjælp, faldet fra 24,1 procent til 18,2 procent.

Også mindre udskiftning af personalet kan være godt for økonomien, fordi kvaliteten løftes. Også selv lønudgifterne er højere til mere erfarne medarbejdere. 

Analysen understreger dog, at der ikke er nogen bevislig sammenhæng mellem de selvstyrende teams og det lavere sygefravær og mindre personaleudskiftning. Det kan også skyldes et mindre ledelsesspænd, større kontinuitet i ledelsen og strategisk arbejde med sygefravær.

Formanden for Sundheds- og Ældreudvalget, Henrik Engedahl (V), er tilfreds med udviklingen:

- Alt tyder på at ”erantis” giver en bedre hjemmepleje og sygepleje. Vi kan se, at mange borgere møder færre forskellige medarbejdere, og at både sygefraværet og personaleudskiftningen er faldet. Samtidig styrker ”erantis” samarbejdet mellem borger og hjemmepleje, og der sættes mere fokus på borgernes ønsker og behov, siger han.

Man kan læse mere om projekt erantis her

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/selvstyrende-teams-sparer-penge-selvom-flere-moeder-koster

GDPR