Rigshospitalet får Nordens største trykkammer

Trykkammerbehandling, hvor patienter indånder ilt under forhøjet tryk, har måske effekt på forskellige hjerneskader, men forskningen er mangelfuld. Det vil Rigshospitalet rette op på.
13. FEB 2020 15.34

HOVEDSTADEN: Næste år bliver Rigshospitalets trykkammer, der blev installeret i 1997, erstattet af et nyt og større, mere moderne trykkammer, der bliver det største i Norden. Det skriver videnskab.dk.

Inde i den er lufttrykket 2,5 gange højere end udenfor.

- Det forhøjede tryk medfører, at den mængde ilt, patienterne opløser i blodet, er 10-15 gange større end normalt, forklarer Ole Hyldegaard, der er klinisk- og forskningsansvarlig overlæge for trykkammeret på Rigshospitalet.

Og Ole Hyldegaard og kolleger fra Rigshospitalet har planer om at tage udfordringen op om den manglende forskning på området.

Hvis de kan skaffe penge til det, vil de gennemføre en række kliniske forsøg med hyperbar iltbehandling.

Rigshospitalet har allerede fået 35 mio. kr. fra Ellab-fonden til at installere det nye trykkammer, som både er større og mere moderne end det nuværende.

I starten gennemførte lægerne cirka 700 trykkammerbehandlinger om året - i dag er antallet steget til 4.000.

Kammeret, som efter planen skal stå klart i 2021, bliver det største i Norden, så forskerne får kapacitet til både at behandle de 4.000 patienter, som i dag får hyperbar ilt, og teste behandlingen på nye patientgrupper.

- Der er en del områder, som vi vil gå ind i, når vi får det nye anlæg. Det kunne for eksempel være behandling af langtidsskader ved apopleksi, milde, traumatiske hjerneskader og vascular betinget demens, forårsaget af diabetes, siger Ole Hyldegaard.

Gavner også kræftpatienter
De fleste har hørt om, at folk med dykkersyge skal i trykkammer. Færre ved, at iltbehandlingen også gavner folk med kulilteforgiftning, patienter med sår, der ikke vil hele og kræftpatienter med vævsskader efter strålebehandling.

Men siden Rigshospitalet for over 20 år siden fik installeret sit trykkammer, har forskere fundet ud af, at iltbehandlingen virker mod flere og flere lidelser, deriblandt nogle diabetiske fodsår og vævsskader.

- Hvis man har et vævsområde, for eksempel et sår, hvor blodgennemstrømningen er dårlig, og hvor der derfor kronisk mangler ilt, medfører det forhøjede lufttryk, at ilten kommer meget længere ud i vævet, og at der bliver dannet nye blodkar. Det fremmer sårhelingen, siger Ole Hyldegaard.

Og meget tyder på, at de får endnu mere travlt i fremtiden. For ophold i trykkammer, også kaldet ‘hyperbar iltbehandling’, kan muligvis gavne flere patienter, end dem der i dag får det tilbudt.

I den videnskabelige litteratur er der for eksempel spæde tegn på, at indånding af ilt under forhøjet tryk kan have en gavnlig effekt på forskellige skader i hjernen, forklarer Ole Hyldegaard

Hyperbar iltbehandling mod forskellige hjerneskader er dog stadig på det eksperimentelle stadie.

Forskerne er endnu ikke sikre på, om den forbedring, patienterne oplever, efter at de gentagne gange har været i trykkammer, skyldes behandlingen, eller om det er ren placebo.

En del af de forsøg, der er lavet med hyperbar ilt, primært i USA og Israel, er blevet kritiseret, fordi de er lavet på en måde, så man ikke kan udelukke, at den målte effekt er placebo.

Problemet er ifølge Ole Hyldegaard, at der er publiceret alt for meget forskning af dårlig kvalitet. Det kan skyldes, at det er svært at skaffe penge til at lave ordentlige forsøg med hyperbar ilt. Den udfordring agter de imidlertid at tage op på Riget med det nye trykkammer.

ibs

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt