Regeringen holder fast i restriktioner

V og K ønsker coronarestriktioner lempet efter positive meldinger om omikron. Kulturen står i forreste række. Smittetallene er for høje, mener regeringen.

Omikrons mildere sygdomsforløb skaber optimisme på Christiansborg.

Onsdag er sundhedsordførerne indkaldt til møde hos sundhedsminister Magnus Heunicke (S), og på forhånd melder Venstre og De Konservative, at de ønsker coronarestriktionerne lempet.

Det sker, efter at Statens Serum Institut (SSI) mandag oplyste, at omikron ser ud til at halvere risikoen for indlæggelse i forhold til deltavarianten.

Samtidig er antallet af nysmittede langt fra det antal, som SSI forudså, da de første tilfælde af den mere smitsomme variant blev opdaget i Danmark i november.

- Vi er jo heldigvis ikke nået op på de 45.000 dagligt smittede, som var det scenarie, man frygtede, da vi indførte restriktionerne.

- Og når man siger, at omikron ikke er så alvorlig som delta, så står vi et godt sted, siger De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, til Ritzau.

Vil tilgodese kulturlivet

Restriktionerne, der er godkendt af et flertal i Folketingets Epidemiudvalg, udløber 17. januar, medmindre de forlænges.

De har blandt andet lukket diskoteker, begrænset åbningstiden på restauranter og ramt store dele af kulturlivet.

Det er især restriktionerne for biografer, teatre og museer, som De Konservative vil lempe.

- Jeg håber på baggrund af de positive meldinger fra SSI, at vi kan få løftet nogle af restriktionerne ret hurtigt. Her tænker jeg på kulturlivet, siger Per Larsen.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, er enig og siger til Ekstra Bladet, at der ikke skal være "restriktioner en dag mere end nødvendigt".

Regeringen afviser lempelser

Regeringen har dog allerede meddelt, at den ikke ønsker at lempe på nuværende tidspunkt:

- Det vil være uforsigtigt og forkert at tro, at vi kan stryge restriktionerne nu og her, hvor vi har meget voldsomme smittetal, sagde Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, til Jyllands-Posten.

Han peger på, at restriktionerne er med til at sikre, at vi kommer godt igennem januar og februar.

Hos regeringens støtteparti Enhedslisten mener sundhedsordfører Peder Hvelplund heller ikke, at tiden er inde. Han vil vente til den 17. januar, før der træffes nye beslutninger.

- Vi skal lige se, hvordan de næste dage udvikler sig i forhold til antallet af indlagte på hospitalerne, siger han.

Men han er enig i, at det er kulturlivet, der står først for:

- Det har været ekstremt presset, og det er også steder, hvor man har mulighed for at kontrollere risikoen for smittespredningen.

Mandag blev der konstateret 8.801 nye tilfælde af covid-19 i Danmark, og det samlede antal af indlagte med corona steg med 61 til 770. Det er det højeste antal siden januar 2021.

Ritzau