Efter sommerferien vil Miljøministeriet åbne for en ny tilskudspulje, som skal fordele de 110 mio. kr., der frem til 2027 er afsat til rensning, afværge og inddæmning af PFAS i drikkevandet.
Tilskuddene vil ministeriet prioritere de steder, hvor man allerede har overskridelser af kravværdierne.
- Vi tager forurening med PFAS meget alvorligt, for det har absolut intet at gøre i vores drikkevand eller andre steder i vores miljø, siger miljøminister Magnus Heunicke (S) og fortsætter:
- Enkelte steder er der allerede PFAS i grundvandet, som kræver rensning af drikkevandet. I de få tilfælde vil forbrugerne kunne opleve stigende vandpriser, men med denne tilskudspulje sikrer vi, at de får en økonomisk håndsrækning til rensningen mod PFAS.
De 110 mio. kr. er en del af den PFAS-handlingsplan, som Folketingets partier blev enige om i maj sidste år. Her blev det blandt andet vedtaget, at staten også opretter en pulje på 100 mio. kr. til oprensning af PFAS i jord, og PFAS forbydes i tøj, sko og imprægneringsmidler til forbrugere i Danmark.
Miljøstyrelsen har oplyst, at de har data på seks vandforsyninger, der har målt overskridelser af kravværdierne for PFAS, og omtrent lige så mange, der måler stigninger mellem detektionsgrænsen og den tilladelige kravværdi.
Fakta om PFAS-handlingsplanen og indsatsernes fokus
Med PFAS-handlingsplanen for 2024-27 besluttede alle Folketingets partier i maj 2024 at:
- Der afsættes en pulje på 110 mio. kr. til rensning af PFAS i drikkevand
- Der afsættes en pulje på 100 mio. kr. til rensning af jord for PFAS
- Forbyde PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler til forbrugere i Danmark
- Øge kontrollen af produkter – bl.a. med onlinehandel og i fysiske butikker
- Styrke overvågning af PFAS i vandmiljøet, i fødevarer og fødevareproducerende dyr
- Etablere partnerskaber med erhvervslivet samt sikre målrettet information til borgerne med letforståelige råd og vejledning
- Sikre viden om PFAS-niveauerne i den danske befolkning
- Rådgive kommuner og vandforsyningsselskaber om PFAS
- Arbejde for et generelt forbud mod PFAS i hele EU
Kilde: Miljøministeriet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.