Miljøkrav forsinker nu renoveringen af Østbanen
50 kilometer banestrækning skal renoveres - og nu kommer skærpet miljøfokus til at udsætte projektet yderligere.
Foto: Jens Christian Top, Ritzau Scanpix

Amager Fælled spøger:
Miljøkrav forsinker nu renoveringen af Østbanen

Regionens forretningsudvalg undrer sig over, at udskiftning af eksisterende sveller og skinner skulle kunne kræve større miljøundersøgelser først.
8. SEP 2021 15.30

SJÆLLAND: For tre måneder siden kunne regionsformand Heino Knudsen (S) glæde sig over, at den nye infrastrukturaftale havde afsat de nødvendige penge til at renovere den stærkt nedslidte jernbane mellem Køge, Faxe og Stevns - Østbanen.

Movias lokalbaneselskab, Lokaltog, oplyser nu, at Miljøstyrelsen skal beslutte, om projektet kræver en egentlig VVM-høring først. I forlængelse af Amager Fælled-sagen er selskabet nemlig blevet bedt om yderligere oplysninger om projektets miljøpåvirkninger og varslet længere sagsbehandlingstid.

Det forsinker tidsplanen for renoveringen og dermed færdiggørelsen til andet halvår 2023. 

Der er normalt ikke VVM-pligt i forbindelse med sporrenoveringsprojekter, og senest har Trafikstyrelsen afgjort, at der ikke var VVM-pligt for Banedanmarks store sporrenovering på Roskilde-Ringsted-banen.

Men øget fokus på miljø-konsekvenser af større bygge- og anlægsprojekter samt hensynet til beskyttede arter, som ved byggeriet på Amager Fælled, har betydet skærpet fokus generelt.

"Ikke til at bære" 

Forretningsudvalget i regionen er oven på den melding kommet med en udtalelse, hvor det blandt andet lyder:

"Det er ikke til at bære, at borgerne i Faxe, Stevns og Køge kommuner endnu en gang skal opleve, at der sker en forsinkelse af udskiftningen af skinnerne på Østbanen. Vi har kæmpet længe for at få finansieringen på plads, og nu stilles der så nye skærpede krav og varsles forlænget sagsbehandlingstid for at give de nødvendige tilladelser. 

Region Sjælland ønsker ikke at gå på kompromis med hensynet til natur og miljø, men det undrer os, at der kræves en større undersøgelse, når det handler om udskiftning af allerede eksisterende skinner og sveller."