
KØGE: Kulturen er et brugbart værktøj i hjælpen til psykisk sårbare og udsatte borgere, viser foreløbig to forløb i Køge Kommune, gennemført via det tværkommunale kultursamarbejde Kulturmetropolen. Det skriver Køge Kommune.
"Ord. Liv. Skriv!" var overskriften på det ene forløb, hvor ni borgere med psykiske og sociale udfordringrer gennem syv uger skrev på deres egen historie. Skriveforløbet, der er tilrettelagt i samarbejde med Køge Bibliotekerne, Køge Arkiverne og Forfatterskolen PS, er nu blevet evalueret, og deltagerne i aldersgruppe fra 20´erne til +55 roser forløbet. Flere oplever, at de er blevet gladere af bedre at kunne sætte ord på de ting, der fylder i hverdagen.
- Når noget bliver rost så enstemmigt fra en gruppe borgere, så lytter vi selvfølgelig. Det er dejligt at se, at formålet med at bruge kulturen til at få en bedre mental sundhed bliver opfyldt. For det handler om det "hele" menneske og om, at vi alle kan noget. Selvtillid og troen på sig selv skaber robusthed i livet og giver muligheder for fremtiden. Derfor er disse projekter vigtige for vores samfund, siger formand for kultur og idrætsudvalget Ken Kristensen (V).
Et bedre liv med kulturen
Med mere end 1 mio. kr. i fondsmidler har det tværkommunale samarbejde Kulturmetropolen kunnet gennemføre to forløb i Køge Kommune, og ud over skriveprojektet har Køge Billedskole været vært ved to ugentlige værksteder for henholdsvis børn og unge mellem 12 og 16 og familier. En evaluering venter til foråret, men allerede nu spredes gode erfaringer fra værkstedsprojektet ud til andre områder end Karlemoseparken, hvor det har kørt. Det sker via samarbejde med det Boligsociale Fællesekretariat Helhedsplanen, der har fungeret mellem forskellige boligområder fra 2017-2021.
Aftalen med Kulturmetropolen løber frem til 2024 på tre indsatsområder: Ungeindsatsen, Musikindsatsen og "Et bedre liv med kulturen". På alle områder bliver kulturen brugt til udvikling af talenter og tilbud, der ikke kun skal underholde men som også fx vil kunne have en sundhedsfremmende effekt. Og det tværkommunale arbejde giver flere økonomiske og erfaringsmæssige muskler.
- Vi vil gerne bruge kulturen til at gøre en mærkbar forskel for udsatte borgere, samtidig med, at økonomien er fornuftig i projekterne. Når flere kommuner er involveret i de samme projekter kan vi løfte mere sammen og lettere udveksle erfaringer med de andre kommuner i Kulturmetropolen, siger Ken Kristensen.
Udvalgsformanden peger også på, at en specialestuderende i antropologi ved Aarhus Universitet, Lasse Justi Andreasen, der har fulgt skriveforløbet, bl.a. konkluderer, at deltagerne ved hjælp af skrivningen kunne se muligheder i et ellers "fastfrosset" liv og gennem poesien får nye perspektiver på livet. Et nyt forløb med "Ord. Liv. Skriv." starter op efter påske.
- Kulturmetropolen er en kulturaftale mellem Kulturministeren og ni sjællandske kommuner: Albertslund, Furesø, Halsnæs, Herlev, Helsingør, Køge, Ishøj, Roskilde og Rødovre. Formålet er løfte større projekter i tværkommunalt samarbejde, som den enkelte kommune ikke kan løfte selv.
Kilde: Køge Kommune
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.