dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Kommuner glemmer indsatsen mod skadeligt lys

Lysforurening er et stigende problem til skade for både dyr og natur, men også menneskers helbred. Kommunerne kan gøre noget lokalt, men en samlet indsats er endnu ikke at se.
24. JAN 2022 12.48

Industrialisering og voksende byer lyser i højere grad jorden kunstigt op. Lyset frarøver os mørket og gør stjerner mindre synlige. Herhjemme er kilden især offentlig belysning, lysreklamer, gartnerier og byggeri. Lyskilder som kommunerne kan begrænse, skriver Kommunen.dk.

Konsekvensen af lysforurening og det kunstige lys om natten er, at det forstyrrer både dyr og natur og påvirker menneskers indre ur. Det skubber til døgnrytmen og påvirker hjernen i en grad, så det kan føre til overvægt, sukkersyge, forhøjet blodtryk og i sidste ende hjertekarsygdomme.

Kommunerne har ofte fokus på sundhed, men indsatsen over for lysforurening venter på sig. De har muligheder i valget og indstillingen af gadebelysning og krav i lokalplaner til lysreklamer og lys fra gartnerier. Per Tybjerg Aldrich, der står bag lysforurening.dk, oplever, at der er en vis berøringsangst, og fokusset ligger på energibesparelse.

- Enkelte kommuner skriver i belysningsplaner om at bevare mørket, stjernehimlen og adresserer problematikken. Men de er ikke konsekvente og glemmer, at gadebelysningen skal være fuldt afskærmet, og at stille krav til, at lysniveauer og farvetemperaturer ikke bliver for høje. Der kan være gode hensigter, men de efterleves ikke altid, siger han.

I udlandet er der både lokale og nationale tiltag at finde, men det er ikke at finde herhjemme. KL har ikke beskæftiget sig med lysforurening, og Miljøministeriet og Miljøstyrelsen svarer, at de ikke ligger inde med materiale om det.

Abonnenter på Kommunen.dk kan læse hele artiklen her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/kommuner-glemmer-indsatsen-mod-skadeligt-lys

GDPR